Nastavlja se obnova javnih objekata u Federaciji BiH

0
280
U naredne 4 godine novo, energijski efikasnije ruho će dobiti još 40 objekata javne namjene

U cilju unapređenja stanja javnih objekata na području Federacije BiH, a prepoznavši energijsku efikasnost kao važnu kariku za potporu održivom ekonomskom rastu, Bosna i Hercegovina od 2016. godine sprovodi Projekat energetske efikasnosti za BiH (AF BEEP). Projekat implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja, uz kreditna sredstva Svjetske banke.
Imajući u vidu značajne rezultate postignute dosadašnjom implementacijom, Federalno ministarstvo prostornog uređenja nastavlja sa provedbom ovog projekta. Tako će, u naredne četiri godine, novo i energijski efikasno ruho dobiti još 40 objekata javne namjene.
“Sretan sam što nastavljamo sa provođenjem projekta AF BEEP i obnovom javnih objekata u Federaciji BiH. Istraživanja pokazuju da ulaganje jednog eura u energijsku učinkovitost, kroz kratko vrijeme, donosi povrat od 4 do 5 eura, što omogućava brzi povrat uložene investicije. Na kraju, smanjujemo i zagađenost zraka, što je važno za zdravlje cjelokupnog društva”, izjavio je Josip Marić, ministar prostornog uređenja FBiH.
U okviru projekta, do sada je obnovljeno 55 objekta javne namjene (prvenstveno zdravstvenih i obrazovnih, te ostalih institucija), u koje je uloženo više od 25 miliona KM. Pored značajnog poboljšanja komfora za više od 450.000 korisnika, ostvarene su i procijenjene godišnje uštede u iznosu od preko 3 miliona KM. Istovremeno, emisija CO2 smanjena je za više od 4.500 tona godišnje, što doprinosi poboljšanju kvaliteta zraka u gradovima širom Federacije BiH.
U narednom periodu, mjere energijske efikasnosti će biti implementirane na još 30 obrazovnih objekata, 9 zdravstvenih institucija, te na objektu policijske akademije. Kada je riječ o geografskoj rasprostranjenosti, njih 30 nalazi se na području Zeničko-dobojskog, 2 na području Tuzlanskog, 4 na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, te 4 na području Kantona Sarajevo.