BATA i VTK BiH obilježili Svjetski dan akreditacije

0
539
Akreditacija ima značajnu ulogu u cijelom lancu opskrbe hranom, rečeno je danas u Komori BiH

Institut za akreditiranje BiH (BATA) i Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK) na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu povodom 9. juna – Svjetskog dana akreditacije ukazali su na značaj akreditacije i ovogodišnje teme ‘Akreditacija: doprinosi unapređenju sigurnosti hrane’.
Istaknuto je da akreditacija ima značajnu ulogu u cijelom lancu opskrbe hranom.
Direktor Sektora privrede VTK BiH Ognjenka Lalović je kazala da je bezbjedna hrana ključna za prehrambenu bezbjednost, ljudski razvoj i uopšte ekonomiju te međunarodnu trgovinu.
“Prema podacima Svjetske trgovinske organizacije, globalna trgovina prehrambenim proizvodima se utrostručila u protekle dvije decenije. Zemlje u razvoju uzimaju sve veće učešće u globalnoj trgovini hranom i kao izvoznici i kao uvoznici. Pravilnom primjenom standarda i akreditovanog ocjenjivanja usaglašenosti omogućava se rješavanje svih eventualnih prepreka u međunarodnoj trgovini”, kazala je Lalović.
Ona je dodala da zdravstvenu sigurnost hrane kompanije mogu osigurati kroz uvođenje standarda i sistema sigurnosti hrane poput HCCP-a, GLOBAL GAP-a.
Direktor Instituta za akreditiranje BiH (BATA) Željko Medak je kazao da akreditacija ima potpuno jasan cilj – da poduzećima, krajnjim korisnicima i donosiocima odluka – pruži garanciju da tijela za ocjenjivanje sukladnosti (TOU) posjeduju odgovarajuću tehničku kompetentnost i neovisnost u radu.
Esad Brković, član Odbora Asocijacije akreditovanih tijela za ocjenjivanje usklađenosti, certifikaciju i verifikaciju pri VTK BiH i pomoćnik direktora za laboratoriju u Federalnom zavodu za poljoprivredu, kazao je da je Zavod proširio svoje kapacitete i dodatno akreditirao značajan broj metoda ispitivanja kontrole kvaliteta uzoraka hrane i poljoprivrednih proizvoda usklađenih s najvišim standardima BiH i EU.
“U ovoj godini smo akreditirani i za certificiranje proizvoda. Zavod je u 2019. godini analizirao oko 12.000 a u pet mjeseci ove godine oko 3.800 uzoraka”, kazao je Brkrović.
U BiH je početkom juna ove godine bilo ukupno 135 akreditiranih tijela, od kojih su 75 ispitne laboratorije, 2 medicinske laboratorije, 8 umjernih/kalibracionih laboratorija, 46 inspekcijskih tijela i 4 certifikacijska tijela. Dvadeset i osam, od 135 akreditirana tijela, je u svrhu unapređenja sigurnosti hrane.