IBM odustaje od razvoja tehnologije za masovno prepoznavanje lica

0
876
IBM više neće razvijati niti na tržištu nuditi svoj video nadzorni sistem za prepoznavanje lica

U svom odgovoru na aktualne žestoke proteste protiv policijske brutalnosti i rasne diskriminacije koji se događaju diljem SAD-a i svijeta, IBM je odlučio da više neće razvijati problematične tehnologije za nadzor građana.
Kako bi javnost upoznali sa svojim stajališta po tom pitanju, iz IBM-a su uputili američkom Kongresu otvoreno pismo u kojem nude svoju pomoć po pitanjima provođenja pravde, rasne jednakosti, a sve kroz reformu policijskog sistema, odgovorno korištenje tehnologije i dostupnost obrazovanja.
Kad je riječ o tehnologijama, gdje je IBM stručnjak, najavili su kako više neće razvijati niti na tržištu nuditi svoj sistem za prepoznavanje lica i analizu s time povezanih podataka. Usprotivit će se tako masovnom nadzoru i praćenju, rasnom profiliranju te kršenju sloboda i ljudskih prava.
Kad je riječ o umjetnoj inteligenciji, u IBM-u kažu da je to vrlo moćna tehnologija koja može pomoći u očuvanju sigurnosti građana, ali ju je svakako potrebno testirati na rasnu pristranost. Zalažu se i za širu primjenu policijskih kamera na odorama službenika, koje bi povećale transparentnost u radu policije.
IBM traži i reformu obrazovanja koja bi omogućila većem broju ljudi iz zapostavljenih zajednica u SAD-u pristup školovanju za poslove kakvi su danas traženi – visoko specijalizirani poslovi u području tehnologije, kibernetičke sigurnosti i računarstva u oblaku, piše Bug.hr.
Pismo Kongresu potpisao je IBM-ov izvršni direktor Arvind Krishna, te naglasio kako kompanija stoji na raspolaganju za dijalog i zajednički rad na otvorenim temama.