BBI banka i BBI VIP Business Club u Goraždu: Privreda BPK je uglavnom izvozno orjentisana

Povezivanje Goražda sa Sarajevom preduslov za brži rast i razvoj Istočne Bosne, istaknuto je na današnjem skupu

0
957
BBI banka i BBI VIP Business Club u Goraždu održali okrugli sto o konkurentnosti privrede BPK

U Goraždu je danas održan deseti u nizu okrugli sto o temi ‘Kako povećati konkurentnost privrede Bosansko-podrinjskog kantona’, što je još jedan u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji je cilj jačanje cjelokupne bosanskohercegovačke privrede i konkurentnosti bh. proizvoda na inozemnim tržištima.
Okruglom stolu koji je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom FBiH, Privrednom komorom BPK i Udruženjem poslodavaca BPK-Goražde, prisustvovalo je preko 40 predstavnika institucija i privrednih subjekata ove regije.
“BBI banka i BBI Vip Business Club su organizirali niz okruglih stolova širom BiH, i odaziv je uvijek bio veliki. Zadovoljstvo nam je da smo imali priliku čuti razmišljanja privrednika sa šireg područja BPK i regije Goražde, a mi im kao banka nastojimo da unaprijedimo naše uslugei da budemo konkurentni na našem bankarskom tržištu te svakako stojimo na raspolaganju svim privrednicima da budemo dio razvoja njihovih kompanija”, kazao je Ismet Bukva, rukovodilac BBI filijale u Goraždu.
On je dodao da samo zajedničkim naporima i međusobnom podrškom domaćih privrednici mogu postati konkurentni i na tržištima izvan BiH.
O mogućnostima i potencijalima privrede regije BPK govorio je Dževad Terović, predsjednik Privredne komore BPK, ističući da je tema okruglog stola vrlo aktuelna i u interesu svih privrednika.
“Privreda BPK je uglavnom izvozno orjentisana i najveći dio svojih ukupnih prihoda ostvaruje izvozom roba i usluga, te najveći nivo pokrivenosti uvoza i izvoza roba i usluga BiH dolazi upravo iz ovog kantona. BBI Banka i Sarajevo Busines Forum predstavljaju šansu privrednicima i doprinose promociji i poboljšanju izvoza roba i usluga i uvoza repromaterijala i sirovina koji se koriste u našim tvornicama”, kazao je Terović.
Izvršni direktor LRC-a Emil Kučković prezentirao je danas detaljnu analizu privrednih kretanja u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK).
U sklopu okruglog stola prezentirane su i mogućnosti podrške privrednicima sa šireg područja regije BPK od Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo, a učesnici skupa su informirani o aktivnostima i benefitima članstva u BBI VIP Business Clubu koji djeluje u okviru BBI banke.
Također prezentirana je i nova on-line platforma u okviru Sarajevo Business Foruma koja ima za cilj predstavljanje profila i projekata kompanija, kao i dogovaranje B2B sastanaka. Platforma je dostupna putem web stranice www.sarajevobusinessforum.com.