Iskoristiti potencijale turizma i IT-a za razvoj privrede banjalučke regije

0
1276
BBI VIP Business Club održao okrugli sto u Banjoj Luci

U organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke u Banjoj Luci održan okrugli sto o temi ‘Turizam i IT kao glavne razvojne grane regije Banja Luka’.
“Cilj BBI Banke je da kreiramo što kvalitetnije i povoljnije uslove za privrednike i da ih podržimo u njihovom radu i razvoju. U fokusu današnjeg razgovora u Banjoj Luci su sektori turizma i IT-a, koji su identificirani kao najperspektivnije grane u ovoj regiji. Da bi se iskoristio postojeći potencijal potrebno je raditi na njihovom unapređenju i pronalasku novih investitora i poslovnih partnera”, izjavio je Nermin Oprašić, rukovodilac Odjeljenja za velike klijente i sindikacije BBI banke.
On je dodao da Bosna Bank International putem BBI VIP Business Cluba i Sarajevo Business Foruma otvara brojne mogućnosti za pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta, te pozvao privrednike da se priključe ovom značajnom događaju.
O izazovima, prednostima i očekivanjima u IT sektoru govorio je direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Ačić, dok je predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić predstavio trendove i potencijale turizma u regiji Banja Luka.
Račić je istakao da turizam ima veoma visoke stope rasta i da osim hotelijera, od njega profitiraju sektori saobraćaja, kulture i prehrambena industrija, te se u budućnosti treba posvetiti bogaćenju ponude, izgradnji i obnovi turističkih atrakcija.
Ovom prilikom uspješne poslovne priče prezentovale su kompanije Unis Tours d.o.o. Banja Luka i Lanaco d.o.o. Banja Luka, nakon kojih je pokrenuta diskusija o očekivanjima i perspektivama u turizmu i IT-u.
Ovo je samo jedan u nizu događaja koje BBI banka organizuje ususret jubilarnom, 10. Sarajevo Business Forumu 2019, koji će se održati od 17. do 19. aprila u glavnom gradu BiH.