BBI banka i Mastercard: Povećan limit za beskontaktna plaćanja na 60 KM

0
662
Korisnici BBI Mastercard kartica od 15. aprila mogu prilikom kupovine plaćati do 60 KM bez unosa PIN-a

U cilju zaštite građana i trgovaca prilikom plaćanja, Mastercard je povećao limit za beskontaktne transakcije realizirane na POS terminalima u Bosni i Hercegovini sa trenutnih 30 na 60 KM. Korisnici svih BBI Mastercard kartica od 15. aprila ove godine će moći obaviti beskontaktno plaćanje prilikom kupovine do 60 KM bez potrebe unosa PIN-a. Ovo je moguće obaviti na prodajnim mjestima koja imaju sisteme za beskontaktno plaćanje.
BBI banka u svojoj ponudi ima BBI Mastercard Debit, BBI Mastercard Gold Debit i BBI Business Mastercard beskontaktne kartice koje koriste najnoviju tehnologiju za plaćanje i omogućavaju klijentima beskontaktno plaćanje.
U prethodnom periodu korisnici i trgovci su u prepoznali i usvojili beskontaktna plaćanja kao sigurniji, jednostavniji i brži način plaćanja, pa danas 77 posto kartica na tržištu ima mogućnost beskontaktnog plaćanja, dok beskontaktne transakcije čine 58 posto svih transakcija.
BBI Mastercard kartice omogućavaju klijentima brzo i sigurno plaćanje. Dovoljno je samo da klijent prisloni svoju beskontaktnu karticu na čitač, kada se upali zeleno svjetlo i začuje zvučni signal, plaćanje je prihvaćeno. Od 15. aprila za iznose do 60 KM dovoljno je samo prisloniti karticu na čitač. Za iznose veće od 60 KM potrebno je prisloniti karticu na čitač i unijeti PIN.
Ako prodajno mjesto nema mogućnost beskontaktnog plaćanja, beskontaktna kartica koristi se provlačenjem na blagajni kao standardna Mastercard kartica.
Osim što na ovaj način izbjegavate nepotrebne kontakte, u ovo vrijeme, beskontaktna plaćanja su sigurna jer kartica ili uređaj nikada ne idu iz ruke klijenta, čime se smanjuje rizik od gubitka i krađe podataka s kartice. Štoviše, neovisno o tome koliko puta dodirnete POS uređaj, transakcija će se provesti samo jednom.