Više od 100 miliona KM kredita biće plasirano u privredu Kantona Sarajevo

0
469
Ministar Delić potpisao ugovore sa tri odabrane banke, troškove kamate snosi Ministarstvo privrede KS

Nakon provedenog Javnog poziva za izbor banaka partnera Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo u provođenju Programa male privrede za 2021. godinu, resorni ministar Adnan Delić danas je potpisao ugovore o poslovnoj saradnji sa UniCredit Bank BH, Sberbank BH i BBI bankom Sarajevo.
“Ove banke ponudile su najbolje uslove za plasman kreditne linije uz naše stopototno subvencioniranje troškova kamate za kredite odobrene subjektima male privrede koji imaju sjedište u Kantonu Sarajevo, odnosno u slučaju BBI banke finansijske linije, uz stopostotno subvencioniranje troškova profitne marže”, kazao je ministar Delić.
Ukupan iznos kreditnih sredstava koja Ministarstvo privrede KS u saradnji s bankama – partnerima planira realizirati putem ovih kreditnih linija iznosi 107.850.000 KM.
“Namjena ovih kreditnih sredstava je obezbjeđenje tekuće likvidnosti, produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, nabavka osnovnih sredstava i investicije, odnosno dugoročna finansiranja, kao i finansiranja za trajna obrtna sredstva. Kako bismo pospješili očuvanje radnih mjesta, krajnjim korisnicima ovih sredstava stavili smo u obavezu očuvanje postojećeg broja zaposlenih na dan podnošenja zahtjeva za kredit”, pojasnio je ministar Delić.
Ministarstvo privrede je na ovaj način omogućilo subjektima male privrede finansijska sredstva po najpovoljnijim kreditnim uslovima, grejs period od 12 mjeseci, uz stopostotno subvencioniranu kamatnu stopu za što je Ministarstvo izdvojilo oko pet miliona KM.
Svjesni važnosti ove kreditne linije predstavnici banaka su istakli opredjeljenje i za druge slične zajednički angažmane s Ministarstvom privrede, sa ciljem oporavka i rasta privrede u KS.
“Vjerujemo da ćemo, kao najveći partner Ministarstva privrede, potpisivanjem ovog ugovora olakšati subjektima male privrede sa sjedištem u Kantonu Sarajevo u iznalaženju rješenja za oporavak njihovog poslovanja”, izjavila je Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank.
Jasmin Spahić, predsjednik Uprave Sberbank BH istakao je posvećenost ove banke na održivom razvoju poduzetništva.
“Upravo mala i srednja preduzeća predstavljaju okosnicu ekonomskog prosperiteta svake zemlje. Drago nam je što smo dio ovog programa, gdje ćemo uz praktičnu i konkretnu podršku u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo i resornim ministarstvom nastojati kreirati bolji poslovni ambijent za privrednike”, naglasio je Spahić.
BBI banka obezbijedila je u ovu svrhu 18,1 milion KM iz vlastitih izvora i snosi rizik povrata sredstava. Ministarstvo privrede KS obezbjeđuje troškove regresiranja profitne marže, pa će privrednici dobiti sredstva po stopi od nula posto, nakon subvencije.
“Maksimalni iznos finansiranja po jednom korisniku je do milion KM, sa maksimalnim rokom otplate u zavisnosti od vrste i visine zahtjeva za finansiranje do 72 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna sredstva finansiranja imaju sve proizvodne, a posebno izvozno orijentisane djelatnosti, te oni subjekti koji u podnesenom zahtjevu za finansiranje navedu da će obezbijediti nova zapošljavanja”, izjavio je Nedžad Gušić, član Uprave BBI banke.
Banke su, nakon potpisivanja današnjih ugovora, obavezne da u roku od 15 dana i uz prethodnu pisanu saglasnost Ministarstva privrede objave javne pozive za dodjelu poticajnih kreditnih sredstava, dok poslovni subjekti prijave s potrebnom dokumentacijom po ovim javnim pozivima podnose izabranim bankama.