BBI banka i Općina Novi Grad Sarajevo: Za privrednike povoljni krediti bez kamata

0
1670
Emir Čehajić i Džemaludin Kahrović potpisali ugovore o povoljnoj finansijskoj liniji za privrednike

Član Uprave BBI banke Emir Čehajić i pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu Džemaludin Kahrović, potpisali su danas ugovore za kreiranje povoljnih finansijskih linija za privredne subjekte (privredna društva i poduzetnike) koja posluju na područuju ove Općine ili imaju poslovne jedinice u ovoj općini.
Danas je potpisan i ugovor za formiranje linije za podsticaj startup kompanijama. Riječ je o jednoj od mjera podsticaja privredi i zapošljavanju, koju Općina Novi Grad realizira u saradnji sa BBI bankom i prema kojoj će privrednici moći koristiti sredstva sredstva po konačnoj stopi od nula posto, dok će početnicima u biznisu biti na raspolaganju finansijska sredstva po stopi od 0,5 posto uz ispunjenje uslova za isplatu subvencije.
BBI banka je u ove svrhe obezbjedila 12,1 milion KM dok je Općina osigurala 350.000 KM za subvencioniranje profitne stope. Početnicima u biznisu BBI banka stavila je na raspolaganje 750.000 KM, dok je Općina osigurala do 50.000 KM za subvencioniranje profitne stope.
“Ovakve linije BBI banka upostavila je i sa drugim kantonima i općinama u BiH i one predstavljaju dobar model privatno-javnog partnerstva. Ovo je odlična prilika jer privrednici za sredstva iz ove linije neće plaćati profitnu stopu, dok je za početnike u biznisu ona minimalna i iznosi 0,50 posto”, izjavio je Emir Čehajić, član Uprave BBI banke.
On je dodao da je ovo dobra prilika za sve one koji imaju poslovne ideje i žele pokrenuti biznis da dobiju povoljna sredstva.
Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu Džemaludin Kahrović predstavio je rezultate koje su subvencionirane linije polučile u periodu od 2013. do 2017. godine.
“U ovom periodu privrednicima je bilo na raspolaganju 31 milion KM, što je uticalo na zapošljavanje novih 782 radnika. Također, ova mjera podsticaja privredi kroz dobijanje povoljnih finansijskih sredstava uticala je na očuvanje 6.245 radnih mjesta. Ova povoljna sredstva iskoristile su 124 kompanije s područja Općine i mi očekujemo da sa ovom novom linijom postignemo slične rezultate kao prethodnih godina”, kazao je Kahrović.