BBI banka i Općina Novo Sarajevo: Finansijska podrška za start-up kompanije

0
1119
Bukvić i Koldžo potpisali ugovor o subvencioniranoj liniji za start-up kompanije

Predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisali su danas ugovor o subvencioniranoj liniji za start-up kompanije s područja ove općine. Riječ je o posebno kreiranoj liniji za finansiranje start-up biznisa koji su uspješno okončali učešće u Programu ‘Inkubator poslovnih ideja za start-up biznis’.
Zahvaljujući subvenciji Općine Novo Sarajevo start-up kompanije registrovane na području ove općine sredstva iz ove linije mogu realizovati u BBI banci po subvencioniranoj stopi od 0 posto. Namjena sredstava je finansiranje obrtnog kapitala i investicija, uz prezentiranje biznis plana, na rok do 24 mjeseca, sa mogućnošću korištenja grace-perioda do 9 mjeseci.
“Finansiranje start-up kompanija jedna je od mjera koje Općina Novo Sarajevo od 2016. godine provodi u okviru projekta aktivnog zapošljavanja. Naše namjere su bile da ovakvim programima pomognemo mladim ljudima da se zaposle i pokrenu vlastiti biznis, kao i da podržimo žensku populaciju u njihovim projektima samozapošljavanja”, izjavio je načelnik Koldžo, dodajući da će podrška Općine biti nastavljena i u narednom periodu.
“Subvencionirane linije su dobar primjer javno-privatnog partnerstva za podršku razvoju privrede u našoj zemlji. Ovaj projekat je posebno značajan jer pruža priliku početnicima u biznisu da pokrenu posao i dobiju sredstva po stopi od nula posto. Strateško opredjeljenje BBI banke jeste razvoj BiH i sretni smo da smo u prilici da kroz ovaj, zajednički projekt sa Općinom Novo Sarajevo, podržimo mlade ljude. Također, nedavno smo u saradnji sa televizijom Hayat pokrenuli takmičenje za mlade u predstavljanu biznis ideja SBF Start-up Challenge”, izjavio je Bukvić.
On je dodao da je cilj projekta potaknuti mlade ljude da se natječu u znanju, te popularizirati poduzetništvo i promovisati pozitivne vrijednosti. Svrha projekta je podizanje svijesti o značaju poduzetništva uz motivisanje univerzitetski obrazovanih mladih ljudi u BiH da se uključe u poduzetničke aktivnosti.
Nagradni fond iznosi preko 60 hiljada KM koji, osim direktne novčane podrške uključuje i marketinške usluge, pravnu podršku kao i stručnu edukaciju. Učešće u takmičenju mogu prijaviti studenti ili svršenici nekog od univerziteta u našoj državi, starosti do 30 godina.