BBI banka objavila Javni poziv privrednicima KS: 49,5 miliona KM za finansiranja po stopi od 0%

0
234
BBI banka i Ministarstvo privrede KS: Program finansiranja za privredne subjekte

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i članovi uprava BBI, UniCredit i Asa – Naša i snažna banke, potpisali su 26. augusta ugovore za realizaciju subvencionirane kreditne linije za 2022. godinu, a banke su se obavezale da će po osnovu potpisanih ugovora objaviti javne pozive privrednicima, kako bi mogli aplicirati za ova beskamatna sredstva.
Bosna Bank International (BBI) prva je od tri banke koja je danas objavila Javni poziv subjektima male privrede s područja Kantona Sarajevo za podnošenje zahtjeva za odobrenje finansiranja po stopi od 0%.
Ovaj program finansiranja namijenjen je privrednim subjektima za obezbjeđenje tekuće likvidnosti, produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, nabavku osnovnih sredstava i investicije (dugoročna finansiranja), odnosno za finansiranja trajnih obrtnih sredstava.
“Odobreni kredit (finansiranje) po jednom korisniku sredstava ograničava se iznosom do milion KM, sa maksimalnim rokom otplate do 84 mjeseca, ne uključujući grace period do sedam mjeseci. Naknada za obradu zahtjeva u BBI banci po ovoj liniji iznosi 0,25%. Visina profitne stope je 2,89% prije subvencije, odnosno 0% uz subvenciju Ministarstva privrede Kantona Sarajevo”, saopćeno je iz BBI banke.
Za realizaciju ovog Ugovora BBI banka je osigurala 49,5 miliona KM, dok je za troškove subvencije profitne stope Ministarstvo privrede KS obezbijedilo 2,5 miliona KM.
Javni poziv u kojem su definisani pravo učešća, namjena sredstava, iznosi i rokovi, kriteriji, potrebna dokumentacija i drugi detalji objavljen je danas u dnevnim novinama, a dostupan je na web stranicama BBI banke (bbi.ba) i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo (mp.ks.gov.ba).
Ministar privrede KS Adnan Delić izjavio je da kreditna linija ovog ministarstva nema vremensko ograničenje, i namijenjena je za obezbjeđenje tekuće likvidnosti, produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, kao i nabavku osnovnih sredstava i dugoročno finansiranje, odnosno investicije.
Delić je kazao i da će ostale dvije banke (UniCredit i Asa – Naša i snažna banka), s kojim su potpisani ugovori, narednih dana objaviti javne pozive, čime će kompletan iznos sredstava od skoro sto miliona KM biti na raspolaganju privrednicima Kantona.