BBI banka podržala film ‘Quo Vadis, Aida?’ Jasmile Žbanić

0
164
Jasmila Žbanić se zahvalila BBI banci i uručila zahvalnicu predsjedniku Uprave BBI banke

Bosna Bank International (BBI) podržala je film ‘Quo Vadis, Aida?’ višestruko nagrađivane bh. rediteljice Jasmile Žbanić.
“Kultura i umjetnost daju temeljne sadržaje društvu i omogućuju daljnji razvoj i napredak. Zato su umjetnost, obrazovanje i ekonomija u osnovi suštinski povezani, ne mogu jedno bez drugog i podrška su jedno drugom. Naša odluka da podržimo film posljedica je takvog našeg stava”, izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International, nakon susreta sa rediteljicom Jasmilom Žbanić i producentom i predsjednikom Udruženja umjetnika ‘Deblokada’ Damirom Ibrahimovićem.
Ovom prilikom Jasmila Žbanić se zahvalila BBI banci i uručila zahvalnicu predsjedniku Uprave BBI banke.
Film ‘Quo vadis, Aida?’ nalazi se među 15 filmova koji su još u utrci za najbolji film izvan engleskog govornog područja. Dodjela 93. izdanja nagrade Oscar zakazana je za 25. april 2021. godine. ‘Quo Vadis, Aida?’ je film o genocidu u Srebrenici i prvi igrani film na ovu temu. Jasmila Žbanić je napisala scenarij i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.
Svjetska premijera filma ‘Quo Vadis, Aida?’ održana je na 77. Venecija film festivalu, najstarijem i jednom od najznačajnijih filmskih festivala u svijetu. Nakon Venecijanskog festivala prikazan je i u službenom programu 45. Toronto film festivala, najvećeg sjevernoameričkog filmskog festivala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here