BBI banka se priključila novoj ICD Globalnoj platformi za privatni sektor

0
542
Memorandum su potpisali Ayman Sejiny, predsjednik Uprave ICD-a i Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke

Bosna Bank International (BBI) i Islamska korporacija za razvoj privatnog sektora (Islamic Corporation for the Development of the Private Sector – ICD) potpisali su u Džedi u Saudijskoj Arabiji Memorandum o razumijevanju kojim se BBI banka priključila novoj globalnoj platformi za privatni sektor.
Ova incijativa pokrenuta je na 44. godišnjem sastanku Upravnog odobra Islamske razvojne banke (IsDB), održanog prošlog mjeseca u Marakešu u Maroku.
Svečanost je održana u sjedištu ICD-a u Džedi, a Memorandum su potpisali Ayman Sejiny, predsjednik Uprave ICD-a i Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke. Dokumentom je predviđena saradnja dvije institucije na unapređenju poslovnih mogućnosti i razmjeni tržišnih informacija, te uspostavljanje temelja za finansijske transakcije unutar zemalja članica ove platforme, kao i prema trećim zemljama.
“ICD preuzima vodeću ulogu u pokretanju ove platforme kako bi demonstrirao produktivnu primjenu FinTech-a u savremenom globalnom poslovanju kako bi se smanjili troškovi finansijskih transakcija za banke članice, leasing kompanije i mikrofinansijske institucije, kao i da unaprijedi savjetodavne usluge koje ICD nudi svojim partnerima širom svoje razvojne mreže”, izjavio je nakon potpisivanja Sejiny.
Bukvić je pozdravio ovu incijativu naglasivši da je sretan da je BBI banka među prvima potpisala Memorandum o razumijevanju sa ICD-om.
“Ova platforma otvorit će nove prilike za Bosnu i Hercegovinu, BBI banku i druge partnere i olakšat će prekogranične investicije. Saradnja sa ICD-om otvorit će i nove dimenzije za saradnju na već postojećim platformama Sarajevo Business Foruma i sajma Sarajevo Halal Fair, međunarodnih događaja koje Bosna Bank International organizira svake godine kako bi povezala domaće i regionalne privrednike sa svjetskim investitorima i novim tržištima”, dodao je Bukvić.
ICD je multilateralna organizacija i članica grupacije Islamske razvojne banke (IsDB) koja je većinski dioničar BBI d.d. Sarajevo. Mandat ICD-a je podrška privrednom razvoju i unapređenje privatnog sektora u državama članicama kroz obezbjeđenje finansijskih sredstava i ulaganja u skladu s islamskim principima. ICD također djeluje i kao stručni konsultant vladama i privatnim organizacijama kako bi ih potaknuo u osnivanju, širenju i modernizaciji privatnih preduzeća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here