BBI VIP Business Club: Poljoprivreda i prehrambena industrija razvojne grane Brčkog i Bijeljine

0
781
U Brčkom održan okrugli sto o glavnim razvojnim granama regije Brčkog i Bijeljine

U Brčkom je danas održan okrugli sto o temi ‘Poljoprivreda i prehrambena industrija kao glavne razvojne grane regije Brčkog i Bijeljine’. Ovo je još jedan u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji je cilj razvoj bosanskohercegovačke privrede i povećanje stepena konkurentnosti na inozemnim tržištima.
“Od samog početka poslovanja glavni cilj BBI banke jeste da pruži podršku privrednicima u cijeloj BiH. Želimo privrednicima pomoći dugoročno, ne samo sa finansijskog aspekta, već i u procesu uvezivanja s drugim privrednicima i investitorima. U tom smislu, veoma smo ponosni na dostignuća Sarajevo Business Foruma, koji je poslužio kao dobra poslovna platforma i za privrednike iz regije Bijeljine i Brčkog”, kazala je Aida Osmanović, rukovodilac Filijale BBI banke Brčko.
Slavica Marković, direktorica Područne privredne komore Bijeljina, istakla je važnost razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije na području ovog grada.
“Imamo mnogo privrednih subjekata iz oba ova sektora, koja su međusobno usko povezana. Poljoprivredna sirovina koja se uzgaja na području Bijeljine velikim dijelom se obrađuje u prehrambenim firmama na istom području. Međutim, zadnjih godina smo uočili deficit poljoprivredne sirovine, te smo naš rad usmjerili na uvezivanje poljoprivrednika iz Semberije s prehrambenim kompanijama, kako bi znatno povećali konkurentnost i izvoz”, kazala je Marković.
O izazovima i perspektivama direktnih stranih investicija govorio je Benjamin Vukotić, generalni direktor brčanske kompanije Bosnaplod.
“U poređenju sa državama iz okruženja, BiH je, nažalost, dosta neorganizovana kad je riječ o poljoprivrednoj industriji. Osim nedostatka kvalifikovane radne snage, najčešći problem s kojim se poljoprivrednici susreću jesu propisi i zakoni koji dobrim dijelom sputavaju strane investitore u procesu ulaganja. Potrebno je da sama država počne više ulagati u poljoprivredu, pomoću znatno većih subvencija i stimulansa kako bi se otvorila nova poljoprivredna preduzeća, te time privukli i novi, strani investitori”, kazao je Vukotić.
Istakao je da je Bosnapold ponovno zaživio nakon pronalaska investitora tokom Sarajevo Business Foruma, te pozvao i ostale privrednike da iskoriste priliku za učešće u istom.
U sklopu današnjeg okruglog stola prezentirane su i mogućnosti podrške privrednicima od strane Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo kroz članstvo u BBI VIP Business Clubu, kao i kroz učešće u ovogodišnjem 10. jubilarnom Sarajevo Business Forumu, koji će se održati od 17. do 19. aprila u Sarajevu.