Besplatan mentoring za subjekte male privrede u Federaciji BiH

Javni konkurs je otvoren do 31.08.2018. godine

0
1071
Usluga mentoringa je besplatana za mala i srednja poduzeća u Federaciji BiH

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo je javni konkurs za ‘Pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede’ koji je otvoren do kraja avgusta 2018. godine.
Ministarstvo će obezbjediti neophodna sredstva, a ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekat je 50.000 KM, dok će ukupan budžet za pružanje standardizirane usluge mentoringa u 2018. godini po jednom preduzeću biti maksimalno 1.000 KM.
Usluga mentoringa je besplatana za mala i srednja poduzeća u Federaciji BiH, a ima za cilj pružanje podrške nesmetanom razvoju i smanjenju broja neuspješnih poduzeća, kroz pružanje sveobuhvatne i blagovremene podrške korisnicima. Standardizirani set usluga (SSU) za mala i srednja poduzeća u 2018. godini realizuje se preko razvojnih agencija koje imaju svoje ovlašćene mentore.
Zainteresovanim korisnicima biće besplatno na raspolaganju stručno lice – mentor koje provodi u direktnom kontaktu i radu sa odgovornim licem poduzeća, određeni broj sati (50 sati po korisniku) i to u prostorijama korisnika (ne manje od 75% od ukupnog broja predviđenih sati). Odgovorno lice i mentor zajedno proučavaju aktuelno poslovanje, razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj, najvažnije potencijale za rast, te na osnovu konstatiranog stanja mentor i korisnik usluge pripremaju plan ili projekat razvoja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta
Proces mentoringa odvija se prema metodologiji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, razvijenoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).
Pravo da podnesu prijavu imaju:
• Subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH, te imaju najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme.
• Nisu prihvatljive prijave subjekata male privrede koji imaju registrovanu osnovnu djelatnost u oblasti namjenske industrije, proizvodnje i prerade duhana i igara na sreću.
• Korisnici poticajnih sredstava koji do završetka ovog javnog konkursa nisu izvršili svoje ranije preuzete obaveze po osnovu korištenja poticajnih sredstava Ministarstva, nemaju pravo sudjelovanja u ovom javnom konkursu.
Javni konkurs i drugi prateći dokumenti dostupni su na internet stranici Ministarstva, www.fmrpo.gov.ba. Za detaljnije informacije pisati Ministarstvu na e-mail: grant2018@fmrpo.gov.ba