U Travniku prezentovan Projekt podrške zapošljavanju

Ukupna vrijednost Projekta je 108 miliona KM, od čega će dio biti obezbijeđen iz Budžeta Federacije BiH, a ostatak uz saradnju sa Svjetskom bankom

0
744
Projektom se namjerava u naredne četiri godine zaposliti 23.000 osoba, rečeno je na prezentaciji

U sjedištu Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku jučer je prezentovan Projekt podrške zapošljavanju, čiji je nosilac Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a realizator Federalni zavod za zapošljavanje.
Na prezentaciji su se obratili zamjenik premijera FBiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, te premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, dok su o operativnom dijelu Projekta govorili koordinator Projekta Nedžmina Vojniković i rukovoditelj Projekta zapošljavanja mladih (YEP) Ranko Markuš, te uime Federalnog zavoda za zapošljavanje Haris Čuljević.
Ukupna vrijednost Projekta je 108 miliona KM, od čega će dio biti obezbijeđen iz Budžeta Federacije BiH, a ostatak uz saradnju sa Svjetskom bankom. Istaknuto je da je namjera projekta da u naredne četiri godine bude zaposleno 23.000 osoba, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.
Ministar Drljača je istakao da svaka ekonomska politika mora u svome centru imati politiku zapošljavanja. Visoka stopa zaposlenosti znači veći priliv sredstava u budžet i vanbudžetske fondove, uređuje socijalnu politiku na bolji način, daje posao mladim kadrovima koji ostaju i ne moraju ići da traže zaposlenje u inostranstvu. Kvalitetna politika zapošljavanja pokreće ekonomski sistem i razvija društvo.
“Krajnji cilj je smanjenje siromaštva i izgradnja prosperitetnog društva. To je mukotrpan posao koji traje duži period i na tome svi moramo zajednički raditi kako bismo ostvarili vidljive rezultate“, rekao je Drljača.