Rafinerija nafte Bosanski Brod: Akumulirani gubitak 617,6 miliona KM

0
1085
Rafinerije nafte a.d. Brod je u 2021. imalo 115,85 miliona KM finansijskog gubitka

Rafinerija nafte Bosanski Brod je za šest mjeseci ove godine napravila novi gubitak u poslovanju.
U polugodišnjem izvještaju, objavljenom na Banjalučkoj berzi, navedeno je da je finansijski minus u prvom polugodištu nešto veći od šest miliona, dok je akumulirani gubitak porastao na 617,6 miliona KM.
Polugodišnji negativni saldo u poslovanju ovog preduzeća u većinskom ruskom vlasništvu je za oko 1,5 miliona KM manji u odnosu na isti period prošle godine.
Rafinerija nafte Bosanski Brod je na kraju juna 2018. zapošljavala 926 radnika, što je smanjenje za 52 u odnosu na prošlu godinu.
I na kraju prošle godine revizori su upozoravali da Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu ima kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za 64,3 miliona KM.
Te činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti u poslovanju ovog preduzeća, čiji rad zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva Njeftegazinkora iz Ruske Federacije, prenosi Fena.
Nezavisni revizori su tada naveli i da se matično preduzeće obavezalo da će pružiti finansijsku podršku Rafineriji nafte i da će osigurati neophodna sredstva za uredno izmirivanje dospjelih obaveza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here