Besplatan roaming u EU produžuje se do 2032. godine

0
445
U narednih 10 godina svi pretplatnici na mobilne usluge u EU moći će koristiti mobitel kao kod kuće

Evropska komisija danas je predložila novu uredbu o roamingu kako bi građani i dalje mogli telefonirati bez dodatnih naknada diljem EU. Sadašnja pravila, naime, trebala su prestati važiti krajem juna 2022. godine.
Novom uredbom, Evropska komisija odredila je kako će se sadašnja pravila produljiti za još 10 godina, do 2032. godine. Istodobno EK najavljuje kako će putnicima na području Unije omogućiti i bolje usluge. Primjerice, korisnici će imati pravo na jednaku kvalitetu i brzinu veze s mobilnom mrežom kao u svojoj zemlji tamo gdje postoje slične mreže. To znači da ako su pretplaćeni na brzine 4G ili, sve češće, 5G, u roamingu ne bi trebali imati niže brzine mreže, ako su takve mreže dostupne, piše Bug.hr.
Prema novom istraživanju Eurobarometra, pola Evropljana koji posjeduju mobilni telefon u zadnje je dvije godine putovalo u neku drugu zemlju Unije. Od 15. juna 2017., kada su ukinute naknade za roaming, gotovo 170 miliona građana koristilo je cijene i prednosti koje je ova odredba donijela na prostoru jedinstvenog tržišta EU.