Nakon pet godina monitoring, javne nabavke u BiH nisu javne – znaju li vlasti kako dalje?

0
313
Na pres-konferenciji prezentirana publikacija projekta ‘Da javne nabavke i u BiH postanu javne'

Koliko je ozbiljna situacija u sistemu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini najbolje pokazuje činjenica da je informacija o tome da bh. vlasti ‘ne znaju’ nabaviti vakcinu protiv Covid-19 virusa u okviru postojećeg Zakona o javnim nabavkama zasjenila podatke da se kroz javne nabavke godišnje ‘izgubi’ 400 – 500 miliona KM.
Ovo je, između ostalog, iznešeno na zaključnoj konferenciji za medije, održanoj u Sarajevu, na kojoj je prezentirana finalna publikacija projekta ‘Da javne nabavke i u BiH postanu javne’. Tokom pet godina projekta, praćeno je 12,214 konkretnih javnih nabavki, procijenjene vrijednosti od skoro 4,5 milijardi KM.
“Sistem javnih nabavki u BiH je obesmišljen i ne funkcioniše i svi smo žrtve takvog stanja. Generalno je problematično što system generira korupciju u BiH i dodatno devastira slabu bh. ekonomiju, a posebno što system uopšte ne odgovara na egzistencijalne potrebe građana. Potrebna je hitna, sveobuhvatna i korjenita reforma sistema. Da li to znaju vlasti, nismo sigurni, ali mi znamo i javno prezentujemo kako se to treba učiniti”, istakao je Mervan Miraščija, voditelj projekta ispred Fonda otvoreno društvo BiH.
Partneri na projektu su predstavili publikaciju projekta sa podacima za posljednjih pet godina, konkretnim primjerima neregularnosti i zloupotreba, planom potrebnih mjera za cjelovito unapređenje sistema javnih nabavki u BiH, te prijedlogom izmjena Zakona o javnim nabavkama BiH.
Publikacija ‘Da javne nabavke u BiH postanu javne’ dostupna je na linku: https://osfbih.org.ba/index.php/2-naslovna/270-objavljene-publikacije-iz-sfere-transparentnosti-i-antikorupcije
Identifikacijom rizika u različitim fazama ciklusa javnih nabavki, ustanovili su da se ubjedljivo na prvom mjestu nalaze neadekvatne procedure, čak u 87,91% analiziranih slučajeva. Prezentirani podacipotvrđuju da je integritet domaćih ugovornih organa jako narušen, da su institucije sistema javnih nabavki obesmišljene, kao i da su ponuđači veoma nezadovoljni cjelokupnim sistemom i korupcijom sveprisutnom u javnim nabavkama.
Po završetku projekta, prikupljene analize i preporuke su dostavljene na adrese nadležnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija u BiH, a učesnici projekta su se stavili na raspolaganje za potrebnu pomoć i podršku. Partneri u projektu ‘Da javne nabavke postanu javne’ su bili Fond otvoreno društvo BiH, Udruženje građana Tender, Transparency International BiH, EDA Banja Luka i Fondacija Media Centar Sarajevo.