Bevanda: Budžet za 2019. biće na vrijeme usvojen, bez obzira na izbore

0
1119
Sastanak ministra Bevande sa novoimenovanim i odlazećim šefom misije MMF-a za BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o budućoj suradnji.
Sastanku je prisustvovao i njegov prethodnik Nadeem Ilahi i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.
Ministar Bevanda upoznao je predstavnike MMF-a s aktivnostima koje se provode u Ministarstvu finansija i trezora BiH kako bi se ispunile zakonske obaveze i rokovi za usvajanje budžeta za 2019. godinu.
“Fiskalno vijeće usvojilo je Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 milijuna KM povećava proračun institucija BiH a zahvatanja od indirektnih poreza ostala su ista, usvojen je Dokument okvirornog proračuna za razdoblje 2019.- 2021. godina. U Ministarstvu smo završili konzultacije s proračunskim korisnicima i mi ćemo na vrijeme završiti svoj dio posla u procesu usvajanja proračuna“, kazao je ministar Bevanda.
Dodao je da je u Ministarstvu finansija i trezora BiH okončan ovaj najvažniji posao bez obzira na izbornu godinu te da će Nacrt budžeta institucija BiH biti upućen u proceduru, a dalji tok odrediće novi saziv Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.
Petri i Ilahi naglasili su da je pozitvno što se poštuje budžetski kalendar u Ministarstvu finansija i trezora BiH i što će ovaj dio posla biti završen bez obzira na izborne aktivnosti.
Na sastanku je zajednički ocijenjeno da je nužno nastaviti provođenje reformi uprkos poteškoćama koje nosi izborna godina te da nakon formiranja vlasti treba nastaviti započeti posao s MMF-om.
Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here