SAD uvodi nove carine Kini, Peking najavio uzvratne mjere

0
906
Zaoštrava se trgovinski rat između Vašingtona i Pekinga

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa uvešće od naredne sedmice tarife na više od 200 milijardi dolara uvozne robe iz Kine, što će zaoštriti trgovinski konflikt između dvije najveće ekonomije svijeta i poskupiti proizvode za široku potrošnju, od ručnih torbica do guma za bicikle.
Na početku tarife će iznositi 10 odsto, a od 1. januara 2019. godine će biti povećane na 25 procenata, navodi agencija AP.
Tramp je upozorio da će, ukoliko Kina uvede kontramjere američkim farmerima i industriji, ‘odmah preći na treću fazu’ i uvesti dodatne carine na uvoz robe u vrijednosti od 267 milijardi dolara.
Kinesko Ministarstvo trgovine danas je saopćilo da Kina nema drugog izbora osim odmazde za najnoviju rundu američkih tarifa kako bi zaštitila svoja prava i interese u svijetu slobodne trgovine.
“SAD insistiraju na povećanju tarifa, što unosi novu neizvjesnost u pregovore između dvije strane. Nadamo se da će SAD prepoznati potencijalne negativne posljedice takvih akcija i preduzeti ubjedljive mjere kako bi na pravovremen način popravile situaciju”, dodaje se u saopćenju, prenose agencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here