Čovječanstvo troši biološke resurse 1,75 puta brže nego ih priroda može da obnovi

Schneider Electric će 22. jula predstaviti inovativni White Paper 'Poslovni argumenti za prosperitet kompatibilan sa jednim-planetom'

0
1156
Čovječanstvo 'troši' 1,75 planeta: Emitovanje ugljika čine 60% ekološkog otiska

Prema Mreži za globalni ekološki otisak, Dan ekološkog duga ove godine se obilježava najranije ikada – 29. jula. To znači da čovječanstvo troši biološke resurse 1,75 puta brže nego ih priroda može da obnovi, pogoršavajući ekološki deficit četiri mjeseca godišnje, crpeći Zemljin prirodni kapital.
Kaže se da čovječanstvo ‘troši’ 1,75 planeta. Emitovanje ugljika čine 60% ukupnog ekološkog otiska.
Dan ekološkog duga je dan na koji ljudska potražnja za hranom, vlaknima, drvom i apsorpcijom ugljika (globalni ekološki otisak) premaši količinu bioloških resursa koje Zemljini ekosistemi mogu da obnove u godinu dana (globalni biokapacitet).
Od kada je svijet početkom 1970-ih pao u ekološki dug, Dan ekološkog duga na kalendaru se pomiče. Prije 30 godina bio je u oktobru, a prije 20 godina u kasnom septembru. Nakon nedavnog usporavanja, brzina njegova kretanja po kalendaru ponovo se ubrzala u prošle dvije godine zbog povećanja emitovanja ugljika.
Kompatibilnost sa jednim-planetom zahtijeva vraćanje datuma Dana ekološkog duga najmanje na 31. decembar ili ranije. Dekarbonizacija privrede ima snažan uticaj na pomicanje datuma. Prema Mreži za globalni ekološki otisak, smanjivanjem emitovanja ugljika na pola, pomaknuli bismo datum za tri mjeseca.

Razvoj Dana ekološkog duga od 1970.do 2019. godine

Schneider Electric proteklih dvije godine sarađuje sa Mrežom za globalni ekološki otisak na pronalaženju rješenja. Njihovo istraživanje pokazalo je da bi se, kada bi 100% postojećih zgrada i industrijske infrastrukture bilo opremljeno dostupnim tehnologijama energetske efikasnosti i obnovljive energije Schneider Electrica i njegovih partnera, a bez promjene ljudskih navika, datum Dana ekološkog duga mogao pomaknuti unatrag za barem 21 dan.
Gledano iz druge perspektive, ako Dan ekološkog duga pomaknemo pet dana svake godine, postići ćemo kompatibilnost sa jednim-planetom prije 2050., kako je i predviđeno Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama.
Ususret Danu ekološkog duga koji se ove godine obilježava 29. jula, Schneider Electric je objavio svoju predanost promicanju kompatibilnosti sa jednim-planetom kao nužnom preduslovu dugoročnog poslovnog uspjeha.
Schneider Electric će 22. jula predstaviti inovativni White Paper ‘Poslovni argumenti za prosperitet kompatibilan sa jednim-planetom’, koji izlaže detaljan pristup i daje popratnu metriku za postizanje kompatibilnosti sa jednim-planetom i prosperitet ljudske vrste.
Učestvovati možete na otvorenom Tweet-Chatu sa #SEMoveTheDate.
White Paper je izrađen u saradnji sa Mrežom za globalni ekološki otisak, međunarodnom organizacijom koja se bavi pitanjima održivosti i prva je uvela pojam ekološkog otiska.