Britanija započela proces pridruživanja Azijsko-pacifičkom trgovinskom bloku

0
457
Velika Britanija pridružit će se Azijsko-pacifičkom trgovinskom bloku

Trgovinski blok Transpacifičkog partnerstva (TPP) s 11 zemalja-članica dogovorio se da će s Velikom Britanijom otvoriti pregovore o pristupanju, prenose britanski mediji.
Britanska vlada, koja je u februaru zatražila pridruživanje TPP-u, saopćila je da članstvo u tom bloku predstavlja njenu veliku priliku nakon Brexita.
Očekuje se osnivanje radne grupe koja će raspravljati o carinama i pravilima koja reguliraju trgovinu i ulaganja, objavio je BBC.
Velika Britanija bi se TPP-u, koji uključuje Australiju, Meksiko i Japan, mogla priključiti najranije sljedeće godine.
Ministrica za međunarodnu trgovinu Liz Truss pozdravila je odluku o pokretanju pristupnog procesa.
“Pomoći će nam preusmjeriti ekonomsko težište iz Evrope prema brže rastućim dijelovima svijeta i produbiti pristup velikim potrošačkim tržištima iz Azijsko-pacifičke regije. Dobili bismo sve dobre strane pridruživanja području slobodne trgovine s visokim standardima, a da pritom ne moramo ustupiti kontrolu nad našim granicama, novcem ili zakonima”, izjavila je Truss.
Nakon Brexita britanska vlada nastoji mnoge trgovinske ugovore koje je imala kao članica EU-a zamijeniti novima, ali do sada još nije potpisala ni jedan s nekom novom zemljom ili trgovinskim područjem.
Kina, Južna Koreja, Tajvan i Tajland također su zainteresirani za pridruživanje TPP-u, koji pokriva tržište od gotovo 500 miliona ljudi. SAD je u početku bio uključen u proces njegove uspostave, ali se povukao 2017. prvog dana mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.
Sadašnje članice TPP-a su Japan, Malezija, Vijetnam, Singapur, Brunej, Australija, Novi Zeland, Kanada, Meksiko, Čile i Peru.