Obrada Bitcoin transakcija dnevno košta 25 miliona dolara električne energije

Na buduće izglede za upotrebu Bitcoin energije utjecat će poboljšanja efikasnosti hardvera, trendovi cijena Bitcoina i regulatorna ograničenja za rudarenje bitcoina

0
735
Statistika potrošnje električne energije u bitcoinima

Podaci Trading Platform-a ukazuju na to da obrada Bitcoin transakcija košta 25,2 miliona dolara električne energije dnevno. Trošak potrošnje zasnovan je na Bitcoin-ovoj prosječnoj transakciji od 328.418 u roku od 30 dana od 17. januara 2021. godine i energetskom otisku po 1 potvrdi BTC transakcije od 612 kWh što odgovara 76,74 dolara.
Podaci također pokazuju godišnju potrošnju Bitcoin električne energije u TWh između oktobra 2015. i januara 2021. Ispod teoretske gornje granice potrošnja je porasla za 7.717,85%, dok na teoretskoj donjoj granici postoji porast od 10.867,4%. Procijenjena potrošnja električne energije porasla je za oko 10.201,1% tokom tog perioda.

Bitcoin potrošnja električne energije u TWh (na godišnjem nivou)

Istraživanje nudi pogled prošle i buduće potrošnje električne energije Bitcoina.
“Električna energija koju koristi Bitcoin rezultirala je apokaliptičnim i senzacionalnim pogledima, posebno kritičara digitalne valute. Međutim, izgledi za upotrebu Bitcoin energije i dalje su u velikoj mjeri neizvjesni. Na buduće izglede utjecat će poboljšanja efikasnosti hardvera, trendovi cijena Bitcoina i regulatorna ograničenja za rudarenje bitcoina. Osim toga, očekuje se da će se većina rudarskih regija u budućnosti okrenuti obnovljivoj energiji poput sunca i vjetra. Ovi faktori u kombinaciji mogu smanjiti ili povećati potrošnju energije za obradu Bitcoin transakcija”, navodi se u istraživanju.
Pored toga, Platforme za trgovanje upoređivale su potrošnju električne energije između Bitcoina i prvih deset zemalja u kojima je digitalna imovina iznosila 112 TWh.

Prvih deset zemalja po potrošnji električne energije za obradu Bitcoin transakcija

Kina je vodeći potrošač električne energije sa 6.510 TWh, gdje Bitcoin čini 1,72%. Bitcoin čini 2,89% od 3.865 TWh potrošenih u Sjedinjenim Državama, što je drugi ukupni potrošač. Potrošnja bitcoina predstavlja 9,1% potrošnje u Indiji od 1.230 TWh. Rusija je na četvrtom mjestu sa 922 TWh, a Bitcoin čini 12,14% potrošnje u zemlji. Potrošnja imovine predstavlja 12,2% od 918 TWh potrošenih u Japanu. Bitcoin predstavlja 20,25% od 553 TWh potrošenih u Južnoj Koreji, dok potrošnja čini 20,62% od 543 TWh korištenih u Kanadi. Njemačka ima potrošnju od 517 TWh, gdje Bitcoin čini 21,66%.

Izgledi za upotrebu Bitcoin energije i dalje su u velikoj mjeri neizvjesni

Kao i bilo koja druga industrija koja pokreće električnu energiju, potrošnja Bitcoina ostavlja iza sebe primjetan ugljični trag. Međutim, broj ugljičnog otiska Bitcoina mogao bi se značajno smanjiti nakon što Bitcoin rudarske regije usvoje širu upotrebu obnovljivih izvora energije, navodi se u istraživanju.