Evropska unija postigla dogovor o Covid-pasošima

0
648
Covid-propusnice u EU trebale bi biti uvedene do kraja juna

Evropska unija u četvrtak je usaglasila detalje o uvođenju zajedničkih Covid-propusnica do kraja juna, saopćeno je iz Brisela.
Evropski parlament (EP) je saopćio da će certifikat postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći da odrede ‘covid status’ posjetilaca. Kod će pokazati je li osoba vakcinisana, negativna na Covid ili ima imunitet jer je preboljela tu bolest. U praksi će to biti tri zasebne potvrde.
Iz Brisela navode da će digitalna potvrda vratiti slobodu kretanja unutar EU-a jer države članice počinju ukidati ograničenja širom Evrope te da je taj sporazum prvi korak prema oporavku šengenskog područja.
Uredba o digitalnim potvrdama trebalo bi da bude na snazi 12 mjeseci i potvrda neće biti preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, navodi EP.
Države članice moraju prihvatiti potvrde koje su izdale druge članice i to za vakcine odobrene u EU. Trenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.
Članice Unije mogu same odlučiti hoće li prihvatiti i potvrde o vakcinisanju drugih članica nakon nacionalnih postupaka hitnog odobrenja ili za vakcine koja je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila na popis za hitnu upotrebu.