Microsoft objavio datum odlaska u penziju Internet Explorera

0
604
Edge će potpuno preuzeti ulogu koju je imao Internet Explorer 11

Budućnost Internet Explorera na Windowsima 10 je – Edge. Poručili su to iz Microsofta na službenom blogu Windowsa 10, te objavili i tačan datum kada će Internet Explorer 11 otići u penziju. Dogodit će se to 15. juna 2022. godine. Nakon toga datuma u potpunosti bi ga trebao zamijeniti Microsoft Edge, novi i moderniji preglednik zasnovan na Chromiumu.
Već dugo se znalo da će se ova promjena dogoditi, pa je samo bilo pitanje vremena kada će u Microsoftu odlučiti da nema smisla paralelno održavati dva preglednika.
Ne samo da je Edge brži, sigurniji i moderniji, kažu iz Microsofta, nego je u stanju odgovoriti i na izazov koji muči mnoge – kompatibilnost sa starijim web stranicama i aplikacijama. Edge ima ugrađen IE mode, pa se u praksi može ponašati baš poput Internet Explorera i tako ga u potpunost zamijeniti, piše Bug.hr.
Nakon 15. juna iduće godine, IE11 više neće primati podršku, zakrpe i nadogradnje za najveći dio korisnika (zadržat će se samo verzije na Windows 10 LTSC, OS-u s produženom podrškom, te Windows Serveru). Prelazno razdoblje započet će već 17. augusta ove godine, kada će paket usluga Microsoft 365 i ostale njihove aplikacije ukinuti podršku za Internet Explorer.
Svima koji su na to spremni, Microsoft preporučuje da s prelaskom počnu što prije – jer unutar Windowsa 10 već imaju instaliran Edge.
Inače, u svijetu gotovo dvije trećine korisnika Internetu pristupa putem Googleovog preglednika Chrome, dok je (ovisno o izvoru podataka) između 0,7% i 1,6% korisnika i dalje na Internet Exploreru.