Rusija krajem 2021. uvodi digitalnu rublju

0
493
Ruska centralna banka je koncept nacionalne digitalne valute predstavila krajem 2020.

Centralna banka Rusije će lansirati prototip digitalne rublje do kraja ove godine, potvrdila je danas najviša ruska monetarna institucija.
“Upravo smo objavili izvještaj o preporukama zajedno s konceptom digitalne rublje”, rekla je prva zamjenica guvernera centralne banke Olga Skorobogatova na sastanku radne grupe Odbora Državne dume za finansijsko tržište, prenosi Russia Today.
Ona je navela i da će monetarni regulator razviti prototip kripto platforme do kraja godine i da će osmatrati tržište kako bi planirao naredne faze projekta.
Ruska centralna banka je koncept nacionalne digitalne valute predstavila krajem 2020. godine. Očekuje se da će novi oblik novca koegzistirati sa gotovinskim i bezgotovinskim rubljama. Za razliku od virtuelnih valuta poput bitcoina, digitalna rublja je projektovana tako da minimizuje rizik, jer će je izdavati državni monetarni regulator, a biće podržana tradicionalnim novcem, prenosi Tanjug.
Najnovije istraživanje, koje je sproveo Centar za istraživanje finansijskih tehnologija i digitalne ekonomije Skolkovo, pokazala je da otprilike polovina učesnika u anketi podržava ideju o digitalnoj rublji, dok je skoro 40% ispitanika bilo protiv.