Bevanda o blokadi računa UIO: Sudske tužbe ne vode nigdje osim u blokade i nove probleme

0
946
Vjekoslav Bevanda

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), ne želi komentirati sudske odluke ali je učinio sve da se one ispoštuju pa tako i ona koja je, nažalost, dovela do blokiranja računa UIO.
Podsjećamo, Ministarstvo finansija Republike Srpske blokiralo je juče sve račune u bankama Uprave za indirektno oporezivanje na osnovu presude Suda BiH kojom je UIO dužna RS-u da isplati 15 miliona KM plus kamate. Radi se o presudi koju je Sud BiH donio 7. maja 2015. kojom je UIO obavezana da RS-u isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.
U današnjem saopćenju Ministarstva finansija i trezora BiH se navodi da se više puta na dnevnom redu UO UIO raspravljalo o rješavanju ovog problema i bilo je jasno da je ovakav scenarij moguć, ali i da je najlošiji jer urušava najprofitabilniju i jednu od najboljih institucija BiH.
Ministar Bevanda podsjeća da je rukovodstvo Uprave ponudilo Upravnom odboru više rješenja, ali predstavnici FBiH nisu prihvatili nijedno. Ne postojanje dogovora o presudi koja je izvršna dovelo je do blokade računa i ovaj problem nužno je što prije rješavati kako ne bi doveli u pitanje fiskalnu stabilnost BiH, saopćeno je.
Ministar Bevanda smatra da tužbe ne vode nigdje osim u ovakve probleme, te je podsjetio da je i FBiH nedavno izgubila sudski spor o sličnim pitanjima.
Svjestan težine situacije, ministar Bevanda na svakoj sjednici na dnevni red stavlja poravnanje među entitetima koje je u zastoju od 2013. godine, a više nema volje ni da se usvajaju odluke o privremenim koeficijentima o raspodjeli prihoda, navodi se u saopćenju.
Zbog svega Bevanda smatra da bi najbolje bilo otvoriti za javnost sjednice UO, ali i Vijeća ministara i Fiskalnog vijeća, kako bi se vidjelo kome je na prvom mjestu opći interes i odgovornost, a kome politikantstvo te poziva entitete da pokušaju pronaći kompromis kako za ovu presudu tako i za raspodjelu prihoda od cestarina.

Vezan tekst: RS blokirala račune UIO BiH zbog duga od 15 miliona KM