Bh. radnici zadovoljni uslovima rada u Njemačkoj

0
899
Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH u posjeti našim radnicima u Njemačkoj

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH na čelu sa direktorom Muamerom Bandićem, ove sedmice boravi u Saveznoj Republici Njemačkoj kako bi dobili uvid u uslove rada naših građana koji se nalaze na radu u Njemačkoj, a angažirani su od strane slovenačkih firmi na osnovu međudržavnog Sporazuma o zapošljavanju građana iz Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji.
Jedna od firmi koju je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je Baugroup d.o.o. iz Ljubljane koja je zaposlila više od stotinu građevinskih radnika iz BiH. Tom prilikom razgovarano je sa radnicima iz BiH i svi su istakli da su zadovoljni kako platom, tako i statusom i odnosom poslodavca prema njima.
“Od početka realizacije Sporazuma sa Slovenijom u ovoj državi putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH zaposleno 30.000 naših radnika. Neki od njih, kao što je ovdje slučaj, su privremeno angažirani na radovima u SR Njemačkoj i naša je obaveza da povremeno provjerimo uslove rada naših državljana. Zahvaljujući firmi koju smo danas posjetili imali smo mogućnost da razgovaramo sa velikim brojem naših državljana i da vidimo kako implementacija Sporazuma izgleda iz njihovog ugla. Jako smo zadovoljni viđenim i posebno nam je drago da su radnici zadovoljni svojim poslovima“, rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.
Tokom ove sedmice delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH će posjetiti i druge firme u kojima radi veći broj naših građana. Poseban akcent će biti na provjeri uslova pod kojima radnici rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, te da li su u istom položaju kao i domaća radna snaga.
“Posjete poslodavcima koji zapošljavaju naše državljane, te razgovori sa radnicima dobar su pokazatelj s kolikom ozbiljnošću pristupamo radnim migracijama. Na ovaj način preventivno djelujemo, sprječavamo slučajeve gdje bi prava radnika bila ugrožena, te ćemo i u budućnosti nastaviti sa ovom praksom“, rekao je direktor Bandić.