BH Telecom: Polugodišnji prihodi rekordnih 256,8 miliona KM, porasli 19,5 miliona KM

Bruto dobit BH Telecoma u prvom polugodištu 2023. iznosi 26,4 miliona KM, što je više za 4,2 miliona KM ili 19 posto

0
193
Smijenjena uprava BH Telecoma, prije isteka mandata

Kompanija BH Telecom d.d. Sarajevo ostvarila je rekordan prihod u prvih šest mjeseci 2023. godine, koji je veći za 19,5 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine.
U saopćenju BH Telecoma se navodi da se posmatrani period može okarakterisati kao razdoblje makroekonomske neizvjesnosti sa specifičnim izazovima.
“Sve veći troškovi energije i goriva koji su doprinijeli širenju inflacije, te time uticali na povećanu nestabilnost nabavnih lanaca, manji raspoloživi dohodak naših korisnika i povećanje logističkih kao i svih drugih troškova poslovanja (prvenstveno troškova zaposlenih), karakteristika su poslovanja u prvom polugodištu 2023. godine”, saopćeno je.
I pored toga, kompanija BH Telecom je ostvarila značajan rast u brojnim ključnim pokazateljima. Ukupni prihodi iznose 256,8 miliona KM što je više za 19,5 miliona KM ili za 8% u odnosu na ostvarenje prihoda u prvom polugodištu prethodne godine.
“Uspjeh našeg poslovanja u posmatranom periodu također je označio povratak naših prihoda na najviši nivo koji je zadnji put zabilježen u prvom polugodištu 2016. godine, a kada je iznosio 261,8 miliona KM. Još jedan značajan rezultat je povećanje produktivnosti koje mjerimo prihodom po zaposlenom. Uspjeli smo povećati ovu vrijednost za 7% u odnosu na isti period prethodne godine. Ovi izvanredni rezultati svjedoče o kontinuiranom rastu naše kompanije i posvećenosti našeg tima u ostvarivanju postavljenih ciljeva”, navode iz BH Telecoma.
Pored pomenutog rasta troškova poslovanja, ostvarena bruto dobit BH Telecoma u prvom polugodištu 2023. godine je iznosila 26,4 miliona KM, što je više za 4,2 miliona KM ili 19% u odnosu na dinamički plan dobiti za posmatrani period.
“Naš fokus u proteklom periodu je bio ulaganje u sadržaj, povećanje kapaciteta širokopojasnog pristupa internetu i poboljšanje korisničkog iskustva. Imajući u vidu navedeno, posebno smo ponosni na činjenicu da smo povećali našu korisničku bazu za 25 hiljada korisnika u odnosu na isti period prethodne godine, što je u značajnoj mjeri doprinijelo rastu prihoda”, saopćeno je iz BH Telecoma.