Bh. vlast mora efikasnije provoditi reforme za ubrzanje evropskog puta

0
418
Tegeltija razgovarao sa EU komesarom Varheljijem

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Briselu sa komesarom za proširenje i susjedstvo EU Oliverom Varheljijem o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom Covida-19 u BiH i regionu, kao i procesu evropskih integracija.
Tegeltija je upoznao Varheljija sa epidemiološkom situacijom u zemlji, te naglasio značaj ubrzane vakcinacije stanovništva kako bi se zaustavilo širenje pandemije i što prije pokrenuo socioekonomski oporavak, ukazavši na potrebu bolje dinamike i ravnopravnije isporuke vakcina.
Tokom sastanka, na kojem je bilo riječi i o procesu evropskih integracija, Tegeltija je istakao da evropski put nema alternativu, te da izuzetno cijeni lični angažman i napore komesara Varheljija u pružanju podrške pri ostvarivanju napretka u BiH. On je naglasio da bi dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo bila dobra poruka i motivacioni impuls za građane BiH da EU ima ozbiljne namjere po pitanju nastavka procesa pridruživanja.
Zajednički je ocijenjeno da svi nivoi vlasti, uz poštovanje pravila usaglašenog mehanizma koordinacije, trebaju da ulože dodatne napore za brže i efikasnije provođenje reformskih procesa, kako bi se ubrzao evropski put BiH. Sagovornici su ramijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama, kao što je pitanje migracija i unapređenje regionalne saradnje.
Predsjedavajući VMBiH tokom boravka u Briselu razgovaraće i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.