Bh. vlasti moraju više pažnje posvetiti dijaspori

0
942
Ministar Adil Osmanović u Izmiru sa predstavnicima dijaspore Bosne i Hercegovine

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović tokom boravka u Izmiru u Turskoj, prisustvovao je sastanku Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH.
Na sjednici Glavnog odbora razmatrana je situacija u BiH i odnos nadležnih institucija prema dijaspori u kojoj živi 1,3 miliona građana porjeklom iz BiH. Zaključeno je da su naši ljudi dobro integrisani u zemljama u kojima borave, a da vlasti u BiH moraju učiniti više kako društvo bespovratno ne bi izgubilo ovaj značajan ljudski resurs.
Glavni odbor Svjetskog saveza dijaspore BiH smatra da se posebna pažnja mora posvetiti pitanju odgoja i obrazovanja. Ministarstvo civilnih poslova izradilo je udžbenik ‘Kulturna i društvena historija naroda Bosne i Hercegovine’ za našu djecu koja pohađaju dopunske škole i nastavu na službenim jezicima BiH od 5. do 9. razreda.
“Plan je da se dodatno ojača ovaj proces u smislu imenovanja koordinatora Ministarstva civilnih poslova BiH koji bi sarađivao sa našom dijasporom. Ministarstvo će se takođe, intenzivno uključiti u sportske i kulturne aktivnosti koje vodi Svjetski savez dijaspore BiH”, istakao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.
Članovi Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH razmatrali su i pitanja u vezi pojednostavljivanjem izbornog procesa, te lakše registracije privrednih društava dijaspore u BiH.
Sastanku u Izmiru prisustvovali su i ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović, te generalni konzul u Istanbulu Began Muhić.
Tokom boravku u turskom Izmiru ministar Adil Osmanović otvorio je i 15. Svjetsko prvenstvo u futsalu dijaspore BiH.