BiH bilježi oporavak ekonomskih aktivnosti, pozitivne naznake za 2022.

0
601
Guverner Softić: Rast BDP-a potvrda oporavka privrede BiH (Foto: Profitiraj.ba)

Kompanija Color Media Communications u saradnji sa Centralnom bankom BiH i uz podršku Britanske ambasade i Delegacije EU u BiH, danas je na konferenciji ‘The Economist: Svijet u 2022.’ u zgradi Parlamenta BiH u Sarajevu okupila vodeće ekonomske eksperte, privrednike i predstavnike diplomatske zajednice u BiH kako bi se razmotrili izazovi u idućoj godini.
Guverner Centralne banke BiH Senad Softić rekao je, uoči otvaranja konferencije, da se ona u BiH održava prvi put, a da je ranije bila organizovana u Srbiji i Hrvatskoj.
Softić je novinarima kazao da BiH ove godine bilježi oporavak ekonomskih aktivnosti te da u skladu s makroekonomskim projekcijama CBBiH naša zemlja bilježi rast BDP-a od 5,8 posto a da projekcije za 2022. godinu iznose 3,9 posto BDP-a.
Softić je naveo da je inflacija prisutna u BiH ali i u svijetu te izrazio nadu da neće dugo potrajati.

Ministar Košarac istako potrebu otvaranja novih ekonomskih tržišta

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac naveo je da je vrlo važno da razvijamo domaću privredu i jačamo njene kapacitete unutrašnjim politikama. Smatra da je potrebno da BiH otvara nova tržišta kao što su Izrael, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, a posebno Rusija i Kina, odnosno Euroazijska carinska unija.

Robert Čoban: Magazin ‘The Economist’ pokreće svoje izdanje i u BiH

U obraćanju novinarima uočio Konferencije, direktor kompanije Colors Media Communications Robert Čoban kazao je da ovaj skup treba doprinijeti sagledavanju ekonomske budućnosti BiH, ali i cijelog regiona. On je najavio da će na konferenciji biti promovisan prestižni britanski magazin ‘The Economist’ koji pokreće svoje godišnje izdanje ‘The World in…’ prvi put i u Bosni i Hercegovini.