BiH – Bugarska: Potpisan Sporazum o međunarodnom cestovnom prevozu

0
1050
Moskovski i Jusko potpisali Sporazum o međunarodnom cestovnom prevozu

Ministar komunikacija i prometa BiH IsmirJusko i ministar prometa, informacionih tehnologija i komunikacija Republike Bugarske Ivaylo Moskovski potpisali su danas Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Bugarske i Vijeća ministara BiH o međunarodnom cestovnom prevozu putnika i robe.
Prije potpisivanja Sporazuma, ministri Jusko i Moskovski su u razgovoru dviju delegacija otvorili pitanje buduće saradnje u nekoliko konkretnih oblasti i projekata. Ministar Moskovski je kolegu Juska informirao o uspješnom rješavanju problema magle na Sofijskom aerodromu, tako da je dogovoreno da se upriliči sastanak stručnjaka dviju strana kako bi se pokušao riješiti problem magle i na Sarajevskom aerodromu.
Također, dvojica ministara su dogovorila da BiH može koristiti iskustva Bugarske kada je u pitanju organizacija velikih događaja, odnosno rad aerodroma u takvim okolnostima, što jeza našu zemlju od izuzetne važnosti jer će Sarajevo i Istočno Sarajevo u februaru 2019. godine biti domaćini Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF-a), odnosno zimskih olimpijskih igara mladih. EYOF će okupiti 1.350 sportista iz 49 evropskih zemalja, a trajat će od 9. do 17. februara.
Ministri Jusko i Moskovski razmijenili su mišljenja i o zakonu o upotrebi dronova, koji je u Bugarskoj već donesen, a u BiH se njegovo donošenje tek očekuje, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.
Inače, Sporazum o međunarodnom cestovnom prevozu putnika i robe između BiH i Bugarske potpisan je tokom službene posjete visoke delegacije Republike Bugarske Bosni i Hercegovini koju predvodi premijer Boyko Borisov.