BiH će dobiti 14,6 miliona KM od prodaje imovine bivše SFRJ u New Yorku i Bernu

0
153
Vijeće ministara BiH odobrilo zajedničku prodaju objekata bivše SFRJ u Njujorku i Bernu

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljnih poslova, na današnjoj vanrednoj, telefonskoj sjednici donijelo je Odluku o odobravanju zajedničke prodaje objekta stalne misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku, za koju ne postoji zainteresovanost nijedne države nasljednice bivše SFR Jugoslavije.
Istovremeno je Vijeće ministara BiH upoznato sa odgovarajućom informacijom o prodaji ove nekretnine i Nacrtom kupoprodajnog ugovora ’Residential Contract of Sale’, koji je neophodan za završetak postupka zajedničke prodaje država sukcesora.
Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ je prihvatio kupoprodajnu cijenu u iznosu 50 miliona američkih dolara, što je najviša ponuda s obzirom na to da je posljednja ponuđena cijena iznosila 42,5 miliona američkih dolara, a vrijednost nekretnine je ranije procijenjena na 30 miliona dolara.
Udio Bosne i Hercegovine je 15% ukupnog iznosa, odnosno 7,5 miliona američkih dolara (12.530.000 KM). Takođe, na isti način će se izvršiti i raspodjela eventualnih troškova koji će nastati prilikom prometa nekretnine u postupku zajedničke prodaje Stalne misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku.
Vijeće ministara BiH donijelo je i Odluku o odobravanju zajedničke prodaje objekta ambasade/rezidencije bivše SFRJ u Bernu, nakon što je upoznat sa pratećom informacijom i nacrtom kupoprodajnog ugovora.
Ranije je Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ prihvatio kupoprodajnu cijenu Republike Srbije u ukupnom iznosu 7,78 miliona švicarskih franaka.
Kako je Srbija jedna od pet suvlasnica ove nekretnine, 4.706.900 CHF predstavlja otkup suvlasničkih udjela od ostale četiri države (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Slovenija).
Bosni i Hercegovini pripada 15% sredstava, što je 1.167.000 CHF ili oko 2,1 milion KM.
Donošenjem ove dvije odluke omogućava se nastavak provođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije i rješavanje pitanja raspodjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ.
Sredstva dobijena prodajom ovih nekretnina BiH će iskoristiti za kupovinu novih i rekonstrukciju postojećih objekata za potrebe smještaja diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here