BiH će od EU dobiti finansijsku pomoć od 250 miliona eura

0
1257
Šema raspodjele EU pomoći zemljama našeg regiona i nekim drugim državama

Evropska komisija je usvojila prijedlog paketa makrofinansijske pomoći u iznosu od tri milijarde eura za deset zemalja kako bi im pomogla da ograniče negativne ekonomske efekte pandemije koronavirusa. Bosna i Hercegovina će u tom paketu od Evropske unije dobiti pomoć u visini od 250 miliona eura.
Informaciju o EU paketu makrofinancijske pomoći objavio je na Twitteru evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.
Nakon preliminarne procjene potreba za finansiranjem, predviđena je raspodjela sredstava makrofinansijske pomoći za sljedeće zemlje: Republika Albanija (180 miliona eura), Bosna i Hercegovina (250 miliona eura), Gruzija (150 miliona eura), Hašemitska Kraljevina Jordan (200 miliona eura), Kosovo (100 miliona eura), Republika Moldavija (100 miliona eura), Crna Gora (60 miliona eura), Republika Sjeverna Makedonija (160 miliona eura), Republika Tunis (600 miliona eura) i Ukrajina (1,2 milijarde eura).
Srbija nije na listi zemalja koje će koristiti ovu mikrofinansijsku pomoć. Kako su za RSE objasnili zvaničnici Evropske komisije, Srbija nije vidjela potrebu da se obrati Međunarodnom monetarnom fondu za finansijsku podršku, stoga je izuzeta iz grupe zemalja koje će dobiti finansijsku pomoć EU.
Za ostale zemlje, ova sredstva će biti na raspolaganju tokom 12 mjeseci u obliku kredita po veoma povoljnim uslovima kako bi se pomoglo ovim zemljama da pokriju njihove trenutne, hitne potrebe za finansiranjem.