BiH, Crna Gora i Srbija unapređuju graničnu i pograničnu saradnju

0
472
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH utvrdilo je četiri prijedloga aneksa Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima.
Riječ je o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima Vraćenovići – Deleuša u Vraćenovićima (Crna Gora), Šćepan polje – Hum u Šćepan polju (Crna Gora), Zupci – Sitnica u Zupcima (Bosna i Hercegovina), te Klobuk – Ilino brdo u Klubuku (Bosna i Hercegovina).
Na ovaj način će se obezbijediti uslovi za lakši prelazak zajedničke državne granice i uspostaviti efikasniji sistem kontrole prelaska za građane dviju država.
Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog sporazuma o izmjenama i dopunama sporazuma sa Vladom Crne Gore o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj.
Na ovaj način će se omogućiti jednostavnije prelaženje državne granice u režimu pograničnog saobraćaja sa pograničnom propusnicom stanovništvu koje živi u pograničnom području u zoni od 10 km uz zajedničku državnu granicu.
Na sjednici je utvrđen i Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o pograničnom saobraćaju, kojim se želi olakšati kretanje lokalnog stanovništva između pograničnih područja i prelaženje preko zajedničke granice.
Takođe se želi unaprijediti privredna, obrazovna, zdravstvena, socijalna, kulturna, sportska i druga saradnja, što će se pridonijeti jačanju međusobnih odnosa i saradnje dvije države.
Prema Prijedlogu sporazuma, pogranično područje je područje uz zajedničku državnu granicu koje se prostire u dubinu od 10 kilometara od zajedničke državne granice i obuhvata teritorije opština koje izlaze na graničnu liniju, odnosno područje koje uključuje naselja u BiH.
Prelazak zajedničke državne granice pod uslovima pograničnog režima dopušten je preko graničnih prelaza otvorenih za pogranični i međunarodni saobraćaj kako su ranije određeni u Sporazumu između BiH i Srbije o graničnim prelazima, uz posjedovanje pogranične propusnice.

Ratifikacija sporazuma i ugovora

Vijeće ministara utvrdilo je i uputiće Predsjedništvu BiH u daljni postupak ratifikacije pojedinačne prijedloga odluka o ratifikaciji četiri ranije potpisana sporazuma i jednog ugovora.
Radi se o: Sporazumu o investicionom grantu između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke, Koridor 5c – izgradnja dionica autoputa Zenica sjever – Žepče jug, poddionica 4: Ponirak – Donja Gračanica, dio I: Ponirak – Vraca (izlaz iz tunela Zenica); Sporazumu o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina za 2018. godinu između Evropske komisije, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, te o Sporazumu o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2018 – 2020, za 2018. godinu između Evropske unije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Takođe, riječ je o Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije kojim se mijenja Sporazum o finansiranju između BiH i EK u vezi sa ’Interreg IPA programom prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore’ za period 2014 – 2020 u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), kao i Ugovoru o grantu (Projekat regionalni vodovod ’Plava voda’) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant iz SIDA – EBRD II Programa za komunalnu životnu sredinu i klimu.

Koordinaciono tijelo za Trgovsku goru

Vijeće ministara imenovalo je članove Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.
U Koordinaciono tijelo su imenovani ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS Srebrenka Golić, federalna ministarka životne sredine i turizma Edita Đapo i direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost u BiH Marinko Zeljko.