BiH dobila 30 novih respiratora, donacija NATO-a i Mađarske

0
302
NATO i Mađarska predali Bosni i Hercegovini 30 novih respiratora (Foto: Fena)

Primopredaja respiratora koje su Bosni i Hercegovini donirali NATO-ov Euroatlantski centar za koordinaciju i odgovor na katastrofe i Vlada Republike Mađarske, vrijednosti 1.104.900 eura, održana je danas u Sarajevu.
Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević istakla je prilikom preuzimanja 30 doniranih respiratora biti dodijeljeni zdravstvenim ustanovama sukladno iskazanim potrebama.
“Ustanove u Republici Srpskoj dobiće 20 respiratora, a ostalih deset ide u Brčko Distrikt. Iz Federacije BiH nisu iskazane potrebe za ovim respiratorima”, pojasnila je ministrica.
Podsjetila je da je NATO u 2021. godini donirao BiH transportne komore s negativnim pritiskom, infracrvene beskontaktne termometre i prijenosne rentgen uređaje s pomoćnom opremom. Također, podsjetila je da je Mađarska donirala BiH 200.000 doza Sinofarm vakcina u periodu kada se BiH nalazila u složenoj epidemiološkoj situaciji.
Ambasador Mađarske u BiH Krisztian Posa smatra da današnjom donacijom Mađarska nastavlja služiti regiji u susjedstvu Mađarske i u koju se ubraja i BiH.