BiH i Hrvatska potpisale sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja

0
144
Ministri Forto i Butković potpisali međudržavni sporazum o rekonstruciji mosta Brčko - Gunja

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto i ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković potpisali su danas u Sarajevu sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Hrvatske o rekonstruciji mosta Brčko – Gunja na rijeci Savi preko kojeg je zbog dotrajalosti ograničen teretni promet.
Forto je izjavio je da bi radovi o konstrukciji mosta Brčko – Gunja trebali početi do kraja sljedeće godine i da u narednom periodu slijedi faza projektovanja. Rekonstrukciju mosta će podjednako finansirati Bosna i Hercegovina i Hrvatska, ali tačan iznos će biti poznat kada bide završeno projektovanje i nabavka.
Ministar Butković je naveo da je most Brčko – Gunja u veoma lošem stanju i da će Hrvatske ceste krenuti hitno u realizaciju projekta.
Dvojica ministara razgovarali su i o saradnji na izgradnji cestovne infrastrukture i na rekonstrukcijama mostova. Prioritet su mostovi Bosanski Novi – Dvor, zatim most kod Orašja.
Forto je kazao i da je sa hrvatskim kolegom razgovarao i o brzoj cesti koja će povezati Hrvatsku s Unsko-sanskim kantonom, te vezu sa centralnom Bosnom, od Jajca do Sarajeva i dalje prema Podgorici. On je dodao i da je bilo riječi o željezničkoj infrastrukturi, s fokusom na rekonstrukciju Unske pruge.
Oba ministra su izjavila da će učiniti sve da se u skorije vrijeme uspostavi željeznička linija između Sarajeva i Zagreba.
Potpisivanju sporazuma prethodio je bilateralni sastanak delegacija dviju zemalja u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.