BiH i Slovenija žele uvesti nove aviolinije putem subvencija

0
110
Trenutno su u toku tri javna poziva za subvencije vezana za Tuzlu, Sarajevo i aerodrome u Sloveniji

Svi aerodromi u našem regionu imaće koristi od subvencija koje daju državne ili lokalne vlasti aviokompanijama koje su spremne da započnu rad. Trenutno su u toku tri javna poziva vezana za Tuzlu, Sarajevo i aerodrome u Sloveniji.
Aerodrom Tuzla traži pokretanje novih linija, odnosno održavanje postojećih koje održava Lumiwings, a koje se trenutno također subvencioniraju. Lokalne vlasti su navele ukupno 19 destinacija koje su predmet finansiranja.
Oni uključuju Hahn, Berlin, Saarbrucken, Hamburg, Baden Baden, Nirnberg, Keln i Friedrichshafen u Njemačkoj, zatim Geteborg, Stockholm, Halmstad i Malmo u Švedskoj, zatim Esbjerg i Billund u Danskoj, Beč i Salzburg u Austriji, Maastricht i Eindhoven u Holandiji, kao i Istanbul u Turskoj.
Na tim linijama mora saobraćati avion sa kapacitetom od najmanje 110 putnika. Zainteresovana aviokompanija mora u svom podnesku uključiti ukupne troškove upravljanja rutom, s tim da su lokalne vlasti u Tuzli spremne pokriti razliku ako troškovi nisu pokriveni prihodima. Aviokompanije su imale rok do početka ove sedmice da dostave svoje ponude putem e-pošte, dok štampana kopija ponude mora biti dostavljena do danas.
​Nadležne službe u Sarajevu raspisale su još jedan javni poziv aviokompanijama za letove iz glavnog grada BiH sa rokom za podnošenje ponuda narednog ponedjeljka. Sredstva će biti stavljena na raspolaganje avioprevoznicima koji ili uvedu letove sa destinacije koja nije bila opslužena u posljednjih dvanaest mjeseci, započnu usluge do jedne od 26 neposluženih destinacija za koje se smatra da su od strateškog značaja ili opslužene destinacije s liste s manje od pet sedmičnih letova, kao i onima koji žele da počnu sa radom na linijama dužim od šest sati. Vrijednost subvencija nije objavljena. Na sličan tender prošlog mjeseca prijavilo se pet aviokompanija – Ryanair, TUI Airways, Aegean Airlines, LOT Polish Airlines i Norwegian.
Slovenija je raspisala četvrti tender za aviokompanije da uvedu nove linije do zemlje u zamjenu za subvencije u trajanju od tri godine. Prethodna tri javna poziva dala su mješovite rezultate, a interes je iskazan isključivo za letove za Ljubljanu. Samo aviokompanije registrovane i bazirane u Evropskom zajedničkom vazdušnom prostoru (ECAA) imaju pravo na subvencije.
ECAA se sastoji od država koje su dio Evropske unije, kao i Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Islanda, Makedonije, Norveške i Crne Gore. Slovenačka vlada prvenstveno cilja na uvođenje letova iz Beča, Kopenhagena, Madrida, Praga, Berlina, Rima, Stokholma, Osla, Barselone i Lisabona, iako su sve neposlužene destinacije unutar ECAA prihvatljive.
Država je izdvojila 16,8 miliona eura subvencija podijeljenih na tri godine, odnosno 5,6 miliona eura godišnje za posljednji javni poziv. Oni su dizajnirani da pokriju 50% troškova aerodroma u Sloveniji. Ukoliko nakon završetka javnog poziva preostane sredstva, država će pokrenuti novi. Zainteresovani prevoznici imaju rok do sljedećeg ponedeljka da dostave svoje ponude, navodi portal Ex-Yu Aviation.