BiH nema postrojenja na biomasu koja isporučuju električnu energiju u mrežu

0
922
Radionica u okviru Energe: Kako povećati korištenje dostupne biomase u proizvodnji el. energije u BiH?

U Bosni i Hercegovini trenutno ne postoje postrojenja na biomasu koja isporučuju električnu energiju u mrežu, iako postoji veliki energetski potencijal u ostacima iz poljoprivrede, šumarstva i drvne industrije.
Ovo je istaknuto danas u Sarajevu na radionici ‘Kogeneracija na biomasu u drvoprerađivačkoj industriji BiH – prilike, barijere i rješenja’ u organizaciji GIZ ProRE i USAID EIA projekta, koja je održana danas, posljednjeg dana ovogodišnjeg sajma Energa.
Podsjećajući prije svega na pomenute obaveze BiH i potrebu razvijanja ove industrijske grane Thomas Mitschke, viši savjetnik za bioenergiju GIZ, istakao je i činjenicu da postoji potražnja i za vlastitom proizvodnjom toplote iz biomase.
Radionica je organizovana kako bi se razmotrili određeni aspekti realizacije ovog projekta. Govorilo se o trenutnom stanju, potencijalima biomase, ali i o mogućnostima da se ova oblast unaprijedi.
Cilj je da se poveća korištenje dostupne biomase, odnosno poveća udio obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije. Organizovanje ove radionice podržali su Privredna komora FBiH i Privredna komora RS.