BiH pred učlanjenjem u WTO, nužno usvojiti Odluku o kvaliteti naftnih goriva

0
787
Ministar Šarović razgovarao sa američkim ambasadorom Nelsonom

Tek u zadnje tri godine napravljeni su konkretni ključni pomaci, u dvadesetogodišnjim naporima da Bosna i Hercegovina postane dio Svjetske trgovinske organizacije (WTO), i sada smo pred samim ciljem.
Ovo je rečeno na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Nelsona.
“Za Bosnu i Hercegovinu članstvo u WTO je velika razvojna šansa jer znači značajno podizanje rejtinga zemlje i donosi i investicije“, istakao je američki ambasador.
Ministar Šarović informisao je ambasadora da su pregovori sa svim zemljama uspješno završeni te da je za potpisivanje spremna i Rusija, kao jedina preostala zemlja za zaključenje ugovora.
“Odluka o kvaliteti tečnih naftnih goriva, kao posljednja prepreka za dobijanje zelenog svjetla za članstvo BiH u WTO, je pripremljena i spreman sam da je svakog momenta uputim na usvajanje. Problem je što još uvijek nemamo pozitivno mišljenje entiteta. Osim pristupanja WTO, usvajanje odluke bi donijelo evropske standarde u kvaliteti goriva, čistiju životnu sredinu i uređenje naftnog tržišta“, rekao je Šarović.
Ambasador Nelson čestitao je ministru Šaroviću na preduzetim naporima da se u BiH održi najveći ekonomski skup, EBRD skupština guvernera, investiciona konferencija koja će BiH od 7. do 9. maja staviti u fokus svjetske javnosti.
Zajednički stav je da za BiH najvažnije da se ekonomija i razvoj stave iznad političkih manipulacija.