BiH predstavljena na najvećem sajmu turizma u Japanu

0
1347

Predstavnik Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) u Japanu Shigehiko Nishihama predstavio je Bosnu i Hercegovinu na najvećem sajmu turizma u Japanu ‘Tourism Expo Japan 2017’, koji je održan u Tokiju od 21. do 24. septembra.
Bosna i Hercegovina je na sajmu predstavljena u okviru zajedničkog izložbenog prostora pod sloganom ‘Balkan – Your Next Destination in Europe’ zajedno s Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Srbijom, u organizaciji Japanske agencije za saradnju (JICA), koja je takođe osigurala promotivne brošure prevedene na japanski jezik.
Tokom četiri dana sajma, predstavnik FIPA-e Nishihama, zajedno s predstavnicima bh. ambasade u Tokiju održao je veliki broj prezentacija o BiH kao turističkoj destinaciji pred velikim brojem posjetilaca i predstavnika turističkih agencija Japana, koji su pozitivno reagirali na predstavljanje Bosne i Hercegovine.
Tokom četiri dana održavanja, sajam je pohodilo više od 150.000 posjetilaca.
Uskoro će Nishihama započeti pregovore s nekoliko turističkih agencija Japana o organizovanju posjeta BiH u sklopu posjeta susjednim zemljama.
Takođe će u saradnji s bh. ambasadom u Tokiju nastaviti raditi na turističkoj promociji BiH na japanskom tržištu, s obzirom na dobre odnose koje ima s predstavnicima turističke industrije Japana.
Trenutno 6.000 turista iz Japana posjeti BiH godišnje.
Zahvaljujući naporima i radu Nishihame, započeo je izvoz bh. vina u Japan, što predstavlja značajan iskorak u izvozu bh. proizvoda na veoma zahtjevno japansko tržište, saopšteno je iz FIPA-e, prenosi Fena.