Vlada FBiH u Lukavac Cementu vidi moguće rješenje problema zbrinjavanja otpada

0
1288
Premijer Novalić s predstavnicima Cementare Lukavac razgovarao o potencijalu sistema korištenja alternativnih goriva

Premijer FBiH Fadil Novalić posjetio je danas Fabriku cementa Lukavac i sa rukovodstvom fabrike razgovarao o tehnologiji i potencijalu sistema korištenja alternativnih goriva u procesu proizvodnje cementa u ovoj fabrici, zahvaljujući kojem je poznata kao Zelena fabrika cementa.
Lukavac Cement, najveći proizvođač cementa u BiH i pionir u korištenju alternativnih goriva u procesu proizvodnje, smanjuje upotrebu fosilnih goriva i povećava zahtjeve za zbrinjavanjem otpada u našoj zemlji, poštujući pri tome propisane ekološke standarde.
“To je strogo kontroliran otpad, čije spaljivanje nije štetno po okolinu. Mi ga pretvaramo u gorivo koje zatim, umjesto uglja, koristimo u procesu proizvodnje cementa. U cijelosti zadovoljavamo najviše ekološke standarde, a to smo postigli zahvaljujući konstantnim ulaganjima u poboljšanje procesa proizvodnje. Samo u posljednjoj petogodišnjoj fazi investicija (2012.-2017.) uložili smo više od 25 miliona maraka“, naglasio je generalni direktor Fabrike cementa Lukavac Izet Imamović.
U Vladi Federacije BiH stoga Fabriku cementa Lukavac vide kao jedno od potencijalnih rješenja problema kvalitetnog zbrinjavanja otpada.
“Fabrika cementa Lukavac je od zagađivača postala prečistač i sada svojim kapacitetom i tehnologijom može značajno uticati na ekonomski i ekološki povoljnije zbrinjavanje otpada ne samo na području Tuzlanskog kantona, nego i u cijeloj BiH. Na Vladi FBiH, kantonalnoj vlasti pa i čitavoj zajednici je sada red da napravi korak naprijed u tom procesu, da otpadne deponije umjesto ekološkog problema postanu izvori energetskih sirovina“, pojasnio je federalni premijer Fadil Novalić.
Otpadni materijal, koji se više ne može koristiti niti reciklirati, a ima određenu kalorijsku vrijednost,u zemljama sa jasno definisanom strategijom upravljanja otpadom, koriste upravo cementare za trajno rješavanje otpada na siguran način.
Fabrika cementa Lukavac vodeći je proizvođač portland i zidarskog cementa u BiH. Od 2001. godine članica je ugledne poslovne grupe Asamer iz Austrije.