BiH priželjkuje nove austrijske investicije, posebno u drvnoj industriji

0
727
Tegeltija razgovarao sa ministrom Austrije Šalenbergom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksanderom Šalenbergom (Alexander Schallenberg) o aktuelnim temama, suzbijanju posljedica krize izazvane pandmijom virusa korona, kao i o procesu evropskih integracija i daljnjem unapređenju bilateralne saradnje.
Tegeltija se zahvalio za podršku Republike Austrije u kontekstu evropskih integracija BiH i naglasio opredijeljenost Vijeća ministara za daljnje provođenje reformi u procesu pristupanja EU, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma, te dosljednu primjenu mehanizma koordinacije. Izrazio je nadu da će Austrija i u predstojećem periodu nastaviti raditi na proširenju Evropske unije na zemlje jugoistočne Evrope, te istakao važnim da BiH u ovoj godini dobije status kandidata.
Tokom sastanka, Tegeltija je zahvalio Vladi Austrije i ministru Šalenbergu na podršci i pomoći u procesu obezbjeđivanja vakcina putem mehanizma Evropske unije, a koje će u periodu od maja do avgusta biti isporučene BiH.
Tegeltija je izrazio zahvalnost Austriji na pomoći tokom migrantske krize u BiH, te rekao da pitanje migranata prevazilazi kapacitete u BiH. Dodao je da se BiH ne može sama nositi sa ovim humanitarnim, bezbjednosnim i zdravstvenim problemom.
Prema riječima predsjedavajućeg VMBiH, Republika Austrija je jedan od najznačajnijih investitora u BiH i značajan spoljnotrgovinski partner, što je od velike važnosti za bh. ekonomiju. Dodao je da BiH u ekonomskim odnosima s Austrijom bilježi suficit, izrazivši nadu u daljnja austrijska ulaganja u BiH, a posebno u oblast drvne industrije.
Tegeltija je kao perspektivnu oblast buduće saradnje dvije zemlje istakao informacione i komunikacione tehnologije, što bi unaprijedilo digitalnu infrastrukturu u BiH, i kao pokretač rasta moglo postati jedan od načina za zaustavljanje odliva stanovništva iz BiH.
Sagovornici su dosadašnju saradnju dvije zemlje ocijenili dobrom i prijateljskom i bez otvorenih pitanja i izrazili uvjerenje da će se ekonomska razmjena nastaviti i unaprijediti.