BiH – RH: Dogovorena rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog mosta u Brčkom

0
340
Sastanak Butković – Mitrović: Dogovor o gradnji novog mosta i sanacije postojećeg na GP Brčko – Gunja

Brčko distrikt BiH danas je bio je domaćin sastanka ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojina Mitrovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića. Tom prilikom razgovarano je o izgradnji novog mosta i sanacije postojećeg na graničnom prelazu Brčko – Gunja.
Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH supervizor za Brčko Michael Scanlan.
“Usaglasili smo naše stavove da nam je cilj rekonstrukcija postojećeg mosta kako bi se saobraćaj odvijao neometano kao prije dvije godine. Predstoji da radna grupa koja je određena definiše projektni zadatak, uradi projekat za rekonstrukciju ovog mosta, a onda kreće i realizacija projekta kako on bi mogao poslužiti za teretni promet određeni period. Paralelno s ovim poslovima dogovorili smo sa hrvatskom stranom da pripremamo izgradnju novog mosta na lokaciji udaljenoj četiri kilometra nizvodno od postojećeg. To je most koji će sutra omogućiti da se centar grada rastereti gužvi. Novi most će također povezati autoputeve od Bijeljine do Brčkog, a zatim sa autoputem Beograd – Zagreb što je vrlo bitno za Transportnu zajednicu, Evropsku uniju, Hrvatsku i BiH”, rekao je Mitrović.
Hrvatski ministar Butković rekao je da izražavaju spremnost i odlučnost da se po uzoru na Svilaj i Gradišku, još snažnije nastavi gradnja i obnova svih mostova koji povezuju RH i BiH.
“Zaključak obje strane, koji se nadovezuje na sporazum koji smo prošle godine potpisali ministar Mitrović i ja, jeste da ćemo obnoviti svih deset mostova koji povezuju Hrvatsku i BiH. Jedan od njih je i most Brčko – Gunja. Ove godine ćemo, budući da postoji idejno rješenje, napraviti i glavni projekat da se krene hitno u sanaciju postojećeg mosta, a za to vrijeme kreću sve radnje oko pripreme i izrade projektno studijske dokumentacije budući da u prostornim planovima i sa hrvatske strane i u BiH postoji nova lokacija za novi most. Njegovom izgradnjom će Brčkom biti olakšano da može normalno funkcionisati jer se postojeći most nalazi u samom centru grada”, istakao je Butković.
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je rekao da je ovo veliki dan za Distrikt i BiH koji ima tradiciju povezanosti mosta sa Hrvatskom više od 130 godina te naglasio da mnogi građani Gunje ostvaruju svoja prava u Distriktu, a čak i učenici iz Gunje idu u srednje škole u Brčko, čime most ima poseban značaj i simboliku.
Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Michael Scanlan je rekao da je danas važan dan za Brčko distrikt BiH u smislu poboljšane saradnje i promjena u odnosu na njegovu prvu posjetu Brčko distriktu BiH prije dvije i po godine.
“Ovo je savršen primjer kako stvari funkcioniraju kada Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Brčko distrikt BiH na prvo mjesto stavljaju svoje građane”, istakao je Scanlan.
Johann Sattler, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva današnjem sastanku, čiji je fokus bio dalje povezivanje Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom.
“Moj zadatak je potpuno jasan, a to je približavanje Evropske unije Bosni i Hercegovini”, rekao je Sattler.