BiH – Srbija: Olakšan postupak ostvarivanja prava na naknadu u slučaju nezaposlenosti

0
390
Bandić i Martinović potpisali Operativni protokol o elektronskoj razmjeni podataka

U Sarajevu je danas potpisan Operativni protokol o elektronskoj razmijeni podataka između Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije.
Protokol su potpisali direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zoran Martinović. Operativni protokol se odnosi na provođenje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i SR Jugoslavije, odnosno Republike Srbije kao nasljednice SR Jugoslavije, o socijalnom osiguranjuu dijelu koji se odnosi na oblast nezaposlenosti.
“Cilj Operativnog protokola jeste olakšati elektronsku razmjenu podataka i dokumenata neophodnu za ostvarivanje prava na novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti za državljane obje zemlje, a protokol će se primjenjivati od 1.6.2022. godine. Ovo je jedan implementirajući akt koji će nam omogućiti efikasno sprovođenje navedenog sporazuma, te olakšati građanima pravo da dobiju novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti za sav onaj radni staž koji su proveli u inostranstvu, u ovom konkretnom slučaju u Republici Srbiji“, rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, nakon potpisivanja protokola.
Obzirom da je prvobitni Protokol potpisan 2011. godine i da je u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, kao zemljama ugovornicama, u međuvremenu, došlo do izmjene dijela zakonskih propisa u oblasti zapošljavanja, sve je to vremenom dovelo do neujednačene prakse kod primjene pojedinih odredbi Protokola.
“Zbog toga smo se odlučili da revidiramo postojeći dokument kako bi građani obje države mogli da nastave ostvarivati prava na novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti. Konkretno, sadašnjim Protokolom jasno smo definirali neophodnu dokumentaciju kojom se dokazuje staž osiguranja navršen u državama ugovornicama, te smo precizirali koji će se dokumenti koristiti prilikom dostavljanja zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu“, rekao je Bandić.