BiH: Strane investicije mogle bi u 2019. dostići rekordnih milijardu KM

0
1117
Najveće investicije od 166,5 miliona KM odnosile su se na trgovinu na malo

Prema najnovijim podacima Centralne banke BiH, u prvih devet mjeseci 2019. godine realizovano je 861,1 miliona KM direktnih stranih investicija u Bosni i Hercegovini, što je već nadmašilo iznose investicija u prošloj i pretprošloj godini, koje su sa oko 800 miliona KM takođe bile rekordne u posljednjih desetak godina.
Ovi rezultati potvrđuju ranije najave direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordana Milinića da će 2019. godina biti rekordna po direktnim stranim investicijama u Bosni i Hercegovini i da postoje realne šanse da se dostigne suma od milijardu maraka.
Inače, posljednje tri godine su najjače po investicijama od velike ekonomske krize 2008. godine i nagovještavaju bolje dane za investicije u BiH. U odnosu na isti period prošle godine povećanje iznosi oko 29%, što, kad se uzme u obzir da je potrebno proknjižiti još investicije za posljednja 3 mjeseca 2019. godine daje realne šanse da se iznos direktnih stranih investicija u BiH popne na milijardu KM.