Klasične sijalice u SAD-u neće biti zakonski izbačene iz upotrebe

0
957
Američke vlasti neće zabraniti sijalice sa žarnom niti

Evropska unija postupno je zabranila prodaju sijalica sa žarnom niti, smanjujući energetske limite preko kojih je obavezno koristiti modernije, energetski učinkovitije žarulje. Na ovaj su način na štedne (CFL) ili još štedljivije LED sijalice svoj prijelaz započelo je mnogo zemlja svijeta, od Argentine do Zimbabwea, no u SAD-u se i dalje tome manje-više opiru.
Pokušaji prelaska na efikasna rasvjetna tijela krenuli su još 2007. godine, variraju od države do države, no na federalnom nivou SAD i dalje nemaju striktnu zabranu. Godine 2012. na snagu je stupio zakon koji osigurava da se smiju proizvoditi samo energetski efikasnije sijalice, one koje daju preko 45 lumena po wattu, a primjena tog zakona trebala je krenuti u potpunosti početkom 2020. godine, kada se na tržištu ne bi mogla naći više niti jedna vrsta energetski neefikasne sijalice sa žarnom niti.
No, promjenom vlasti 2016. godine stvari se mijenjaju, a Donald Trump svim se silama borio da zaustavi primjenu ovog ‘Obaminog zakona’ (iako je cijelu stvar bio pokrenuo još George W. Bush). Kao razloge je navodio nisku cijenu klasičnih sijalica, zaštitu radnih mjesta u toj industriji…
Kraj je 2019. godine, rok za ukidanje se bliži, a Trumpova administracija sada povlači finalni potez: odustaje od primjene zakona u januaru 2020. i tako ne uvodi striktnije energetske standarde kakvi vrijede u većini svijeta.
Ministarstvo energetike navodi da bi primjena ranije predloženih pravila poskupjela obične sijalice, te da nove standarde ne uvode kako bi zaštitili potrošače. Unatoč tomu, kažu, očekuju širenje prisutnosti LED sijalica, koje su sve jeftinije, pa smatraju da zabranu za klasične ne treba uvoditi.