BiH u EU izvozi 39% poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

0
596
Federacija BiH u januaru izvezla robe u vrijednosti od 929,06 miliona KM, godišnji rast 54%

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici usvojilo je Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za period 2014 – 2018. godine.
Prema Informaciji, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda tokom proteklih godina do 2018. bilježio je pozitivna kretanja i imao stalni trend povećanja, a vrijednost uvoza blago je smanjivana. Međutim, deficit je i dalje ostao veoma visok i još nije manji od 2 milijarde KM. U 2018. godini ostvarena je vrijednost izvoza od 828 miliona KM, a uvoza tri milijarde KM.
U ukupnoj trgovini BiH sa inostranstvom u 2018. godini, uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ima udio oko 16%, dok je udio izvoza poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu tek oko 7%.
Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su masti, ulja, voće, mlijeko i mliječni, odnosno proizvodi od šećera i šećer te proizvodi na bazi žitarica i brašna, voda, povrće, proizvodi mlinske industrije i meso.
Evropska unija i dalje je naš najznačajniji partner, gdje izvozimo 39% poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a 35% u zemlje CEFTA-e, Tursku oko 18%, ostatak svijeta 6% i EFTA-u 2%.