BiH u maju domaćin Godišnje skupštine EBRD-a: Očekuju se nove investicije

0
936
Zvizdić, Bevanda i Šarović razgovarali sa delegacijom EBRD-a načelu sa Chakrabartijem

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zajedno sa zamjenicima, ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, razgovarali su danas u Sarajevu sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predvođenom predsjednikom EBRD-a Sumom Chakrabartijem.
Tema sastanka je bio godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a koji će biti održan u maju u Sarajevu.
Tom prilikom, Zvizdić je iskazao zahvalnost predsjedniku Chakrabartiju i cjelokupnom timu EBRD-a na činjenici da je EBRD do sada u BiH investirao preko dvije milijarde eura, te iskazao posebno zadovoljstvo da će Bosna i Hercegovina biti domaćin naredne Godišnje skupštine EBRD-a za 2019. godinu koja će okupiti veliki broj potencijalnih investitora.
Zvizdić je upoznao prisutne i sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i rekao da je u proteklom periodu, sprovođenjem niza reformi u ključnim oblastima, ostvaren vidljiv napredak u ekonomskom razvoju i putu ka euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Predsjednik EBRD-a Chakrabarti je pohvalio rad na realiziranju pripreme godišnjeg sastanka i rekao da će EBRD u narednom periodu, pored ulaganja u infrastrukturne projekte, svoja ulaganja proširiti i na održivu energiju, jačanje malih i srednjih preduzeća i unapređenja procesa privatnog i javnog partnerstva kao jednog uspješnog modela razvoja određenih sektora, što će doprinijeti unapređenju investicione klime u BiH i regionu.
Godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu se smatra jednim od važnijih događaja u BiH, jer je planiran dolazak oko tri hiljade osoba, od čega 67 EBRD-ovih guvernera, veliki broj biznismena i investitora iz cijelog svijeta. Tokom dvodnevnog Godišnjeg sastanka, planiran je sastanak Odbora guvernera EBRD-a, biznis forum i razni događaji za predstavnike civilnog društva.